Létrejött az egységes felvidéki magyar párt

2021. október 6., 10:00 , 1078. szám

Szövetség néven, három párt – a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most–Híd és az Összefogás – összeolvadásával létrejött az egységes felvidéki magyar párt – jelentették be az új politikai tömörülés vezetői múlt szombaton az alakuló kongresszus után tartott sajtóértekezleten.

Az új párt létrejöttét közel kétéves, többször is elakadt egyeztetések előzték meg.

A Somorjához tartozó Csölösztőn tartott kongresszus 140 résztvevője – az előzetes megállapodások alapján – Forró Krisztiánt, az MKP elnökét választotta meg a Szövetség elnökének. A párt Országos Tanácsának (OT) elnöke Solymos László, a Most–Híd elnöke, a párt alelnöke pedig Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke lett.

A kongresszuson a három párt politikusai mellett jelen volt többek között Pethő Tibor, Magyarország megbízott és rendkívüli pozsonyi nagykövete, Czimbalmosné Molnár Éva, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke és Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) alelnöke. A kongresszusra meghívást kaptak szlovák politikusok is.

A jelenlévőket videoüzenetben köszöntötte Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, aki emlékeztetett, hogy a megjelentek felelősségteljes döntések előtt állnak, hiszen a felvidéki magyarság szülőföldön való boldogulásáról van szó. Szili után Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke üdvözölte a Szövetség megalakulását videoüzenetében.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy fogalmazott, „fontos felismerés”, hogy közös úton folytatja tovább a három párt, hiszen a politika egyik legfontosabb kérdése, hogy a párt és politikusai kiért dolgoznak. Nem egymással vagyunk versenyben, az idővel futunk versenyt – szögezte le Kelemen Hunor. A világ változik körülöttünk, a demográfiai kihívásokat kezelni kell.

Pásztor István, a VMSZ elnöke köszöntőjében gratulált a bátorsághoz, amely ahhoz kellett, hogy a Szövetség politikusai „átlépjenek saját árnyékukon”. A vajdasági magyarok érdekeltek abban, hogy felvidéki nemzettestvéreik sikeresek legyenek. „Lehet húzni a határokat ide és oda [...], de mi meg tudjuk szervezni magunkat, szót tudunk egymással érteni [...]. Erről szól a határon túli magyar politizálás. [...] Nem a lelkek száma a fontos, hanem a lelkek nagysága!” Pásztor találóan úgy fogalmazott, ma ünnep van, a favágás holnap kezdődik. „A politika a favágásról szól!”

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke vajdasági kollégájához hasonlóan azt emelte ki, egyetlen magyarnak sem lehet közömbös, éljen bárhol a Kárpát-medencében, hogy mi történik a felvidéki magyarokkal. Mindannyiunk érdeke a felvidéki magyarság sikere, már csak azért is, mert az utódállamok lakosságán belül a felvidéki magyarok aránya a legnagyobb, példát kell mutatniuk – hangsúlyozta.

Forró Krisztián a Szövetség megalakulása utáni sajtótájékoztatón rámutatott: új korszakba lépett a felvidéki magyar politika, és ezt a korszakot három dolog kell majd, hogy jellemezze: a türelem, a munka és a bizalom. Stratégiai céljaik közül kiemelte a Benes-dekrétumokban rögzített háborús bűnösség elvének eltörlését, a megyerendszer határainak a természetes régiók mentén történő átrendezését, valamint az ország déli részének infrastrukturális felzárkóztatását.

Forró Krisztián elmondta, hogy a Szövetség minden olyan szlovák párttal el tudja képzelni az együttműködést a jövőben, amely abban érdekelt, hogy sikeresek legyenek az ország polgárai, köztük az itt élő magyarok is.

Solymos László kijelentette: az új pártot sok kompromisszum árán sikerült létrehozni, de ezzel „letették az új szlovákiai magyar politizálás alapjait”. Leszögezte: a párt megbízható partnere lesz mindazoknak, akik nem kérdőjelezik meg az ország külpolitikai irányultságát és jövőjét az EU-ban.

Mózes Szabolcs a szlovákiai kisebbségi politizálás újraindításának nevezte a Szövetség létrejöttét.

Az alakuló közgyűlésen megválasztották a Szövetség elnökségének tagjait is, a 18 tagú testületben az MKP-nak kilenc, az egykori Most–Hídnak öt, az Összefogásnak pedig négy embere lesz. A Szövetségben annak elődpártjai három politikai platformot alkotnak, vagyis gyűjtőpártként működik majd. Az új pártnak mintegy tízezer tagja van.

Az egységes párt létrehozásáról szóló végső megegyezést márciusban jelentették be az egyesülő politikai erők vezetői.                

(MTI/ma7.sk/hk)