Offshore az egész világ: kinyílt Pandora szelencéje

2021. október 6., 19:07 , 1078. szám

Egy oknyomozó újságírókból álló nemzetközi konzorcium révén az utóbbi évek egyik legnagyobb adatszivárogtatásából származó információk kerültek nyilvánosságra vasárnap. A Pandora-iratok a világ számos vezetőjének, köztük Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az állítólagos offshore ügyleteiről is tartalmaznak adatokat.

Világ újságírói, egyesüljetek!

A Pandora-iratok az oknyomozó újságírók eddigi legnagyobb szabású együttműködésének gyümölcse, amely egyebek mellett a világ 35 jelenlegi és volt vezető politikusának, 90 ország több mint 330 tisztviselőjének, mintegy 100 milliárdosnak, politikusoknak, bíráknak, művészeknek, sportolóknak és bérgyilkosoknak a titkait tárja fel. A dokumentumokat az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumához (ICIJ) juttatták el. 117 ország több mint 600 újságírója 11,9 millió bizalmas fájlt vizsgált meg az elmúlt másfél év során. Ukrán részről a slidstvo.info zsurnalisztái csatlakoztak a munkához.

A dokumentumok zömmel olyan cégektől származnak, amelyeket ügyfeleik felkértek, hogy hozzanak létre számukra off­shore cégeket és számlákat a világ adóparadicsomaiban, például a Brit Virgin-szigeteken, Belize-ben, Panamában, Svájcban, Dubajban vagy éppen a Kajmán-szigeteken. A Pandora-iratokban összesen több mint másfélezer ukrán szerepel, köztük oligarchák, volt és jelenlegi tisztségviselők, képviselők, sőt sport- és popsztárok is.

Az ukrán vonal

A brit The Guardian többek között arról ír, hogy Volodimir Zelenszkij jelenlegi ukrán elnök még 2012-ben a Sefir testvérekkel, Szerhijjel és Borisszal bejegyzett egy offshore céget, amelynek bizalmi vagyonkezelője egy akkoriban az SZBU jelenlegi vezetője, Ivan Bakanov által irányított cég volt.

A slidstvo.info úgy tudja, mindez abban az időben történt, amikor a Volodimir Zelenszkij és társai által létrehozott Kvartal 95 stúdió egy Ihor Kolomojszkij oligarchához köthető tévécsatornához ment át. A rendelkezésre álló információk szerint ekkor offshore cégek hálózatán keresztül londoni ingatlanokat vásároltak több millió dollár értékben.

Azt is tudjuk a Guardiantől, hogy az ukrán elnök nem sokkal 2019-es megválasztása előtt átadta a maga 25%-os részesedését a cégben közeli barátjának, Szerhij Sefirnek, aki jelenleg a tanácsadója. Ivan Bakanov kinevezése előtt átadta a vagyonkezelő cég irányítását a Kvartal 95 egy másik társtulajdonosának, Andrij Jakovlevnek.

Egyébként Kolomojszkij is megkapta a magáét az újságíróktól, akik azt állítják, hogy az egyik legjelentősebb amerikai ügyvédi iroda, a Baker McKenzie segített neki úgynevezett héj-társaságok közbeiktatásával tisztára mosni dollármilliókat.

Apropó, oligarchák. Úgy tűnik, Rinat Ahmetov offshore cégeken keresztül tehetett szert ugyanolyan luxusrepülőre, amilyet egy időben a francia és az orosz elnök is használt.

Ugyancsak a slidstvo.infótól tudjuk, hogy több mint tíz ukrán nagy értékű londoni ingatlanokba fektetve őrzi vagyonát. A brit fővárosban vásárolt lakást offshore cégén keresztül Anasztaszija Lozskina is, annak a Borisz Lozskinnak a lánya, aki egy ideig az Elnöki Hivatalt vezette Petro Porosenko elnöksége alatt. A lakásvásárlásához a lány a papa offshore cégétől kapott hitelt.

Az elnöknél tagadnak

Volodimir Zelenszkij nem kommentálta a kiszivárgott információkat, bár a Guardian és médiapartnerei többször is megpróbálták felvenni vele a kapcsolatot.

Az Elnöki Hivatal részéről utóbb közölték, hogy Volodimir Zelenszkij maradéktalanul eleget tesz minden korrupcióellenes törvényi normának, az elmúlt évek offshore üzleti sémáit pedig az akkori piaci viszonyokkal magyarázzák.

„Véleményem szerint minden információt objektíven kell értékelni. Hangsúlyoznám, az »offshore« anyagban 2012-es és korábbi üzleti eseményekről van szó. Egy olyan vállalkozásról, amely egyébként soha nem volt kapcsolatban állami pénzekkel vagy az állami közigazgatás eszközeivel.

Önmagáért beszél, hogy az újságírók egyáltalán nem »ástak elő« semmit a 2019-es beiktatást követő időszakról. Ez egyértelműen mutatja, hogy Zelenszkij elnök tökéletesen megfelel minden korrupcióellenes jogi előírásnak” – kommentálta a leleplezést az Ukrajinszka Pravdának Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója.

„Logikus, hogy annak idején az ország minden vállalkozása számára aktuális feladat volt, hogy jogilag megvédjék vállalataikat és pénzeszközeiket a korrupt tisztviselők jogellenes foglalásaitól” – jelezte a tanácsadó. Podoljak utalt rá, Viktor Janukovics akkori elnök gazdasági minisztere 2012-ben éppen az a Petro Porosenko volt, aki a 2019-es elnökválasztási kampányban lényegében már előhozakodott a most nyilvánosságra került adatokkal.

A magyarázat tetszetősnek tűnik. Az okfejtés egyetlen szépséghibája, hogy sem a slidstvo.info, sem pedig az Elnöki Hivatal nem adott választ egyelőre arra kérdésre, vajon törvényes volt-e a Kvartal 95 tulajdonosainak eljárása 2012-ben, az akkor érvényes ukrán jogszabályok szerint.

Korrupt az egész világ

Más, külföldi vezetőket sem kímélt a sajtó. Megtudhattuk például, hogy Ilham Alijev azeri elnök családja az elmúlt években mintegy 400 millió font értékben adott el brit ingatlanokat. Andrej Babiš cseh miniszterelnök arra használt egy offshore befektetési céget, hogy 22 millió dollár értékű kastélyt vásároljon Franciaország déli részén. II. Abdullah jordán király ugyanakkor uralkodása kezdete óta több mint 100 millió dollár értékben tett szert ingatlanokra az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában offshore cégek hálózatán keresztül.

Az Index idézi Gerard Rylet, az ICIJ igazgatóját, aki szerint a szivárogtatás fényt deríthet arra, hogy miként funkcionálnak a világszerte működő offshore hálózatok. Felidézte, hogy egy 2020-as, az OECD által készített felmérés szerint világszerte 11,3 billió dollárnyi pénz lehet az offshore számlákon. Hozzátette: rengeteg ember veszít azon, hogy néhányan megszedik magukat anyagilag.

(ntk)