A 77 éve történt beregszászi légitámadás áldozataira emlékeztek

2021. október 8., 18:51 , 1079. szám

Az 1944. október 9-i tragikus légitámadásban elesett magyar honvédekről és civil áldozatokról emlékeztek meg a Vérke-parti város köztemetőjének honvédparcellájánál, majd a Beregszász vasútállomásának falán található emléktáblánál október 8-án.

A megrendítő eseményre emlékezők először a város köztemetőjében gyűltek össze, ahol Magyarország Beregszászi Konzulátusának szervezésében rótták le kegyeletüket.

„Nagyon fontos, közösséget megtartó, nemzeti identitásunkat erősítő szerepe van a hősökről, a nemzet mártírjairól való megemlékezéseknek, a nemzeti kegyelet kinyilvánításának” – emelte ki beszédében Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, hozzátéve: a mai napon annak a mintegy kétszázötven magyar honvéd, valamint polgári áldozatnak emléke előtt hajtunk fejet, akik a 77 évvel ezelőtti szovjet terrorbombázásnak estek áldozatául.

„1944. október 9-én a hármas kötelékben támadó, 27 amerikai gyártmányú szovjet bombázógép Nagyszőlős–Muzsaly irányából érkezve a vasúti hidat és a sebesülteket szállító vasúti szerelvényt vette célba, megszórva azokat repeszbombákkal. Ezután az alacsonyan szálló katonai gépek golyószóróval a civil lakosokat, nőket, gyerekeket, iskolásokat gyilkoltak. A raj ezt követően fordulatot téve még egy hullámban visszatért, folytatva a bombázást. Beregszász városa – amelyet a háborúban addig nem ért légi bombatámadás – gyászba borult” – idézte fel a szörnyűséges eseményt a főkonzul.

A szovjet időben kevesen mertek nyíltan beszélni a megtorlásokról, mára azonban az emlékezés fontossá vált, s „Magyarország a szülőföldjükön élő magyar nemzeti közösségekkel együtt szilárdan kiáll a magyar nemzet történelmi identitásának ápolása, a kegyeleti, emlékezetpolitikai kötelességeink tisztelete, hőseink, mártírjaink és az ártatlan áldozatok emlékének méltó megőrzése mellett” – szögezte le Szilágyi Mátyás.

A Beregszászi Bethlen Gábor Líceum diákjai verses összeállítást adtak elő, majd a jelenlévők elhelyezték koszorúikat az emléktáblánál.

Ezt követően a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezettel közös szervezésben került sor megemlékezésre a vasút­állomás falán elhelyezett emléktáblánál. A rendezvényt Pallagi Marianna, a PCS igazgatója nyitotta meg, majd Ferenci Attila színművész katonadalokat adott elő.

Szilágyi Mátyás ünnepi beszéde után Csatáry György, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem és Társadalomtudományi Tanszékének vezetője emlékeztetett az II. világháború időszakára, az 1944-ben kezdődött és az akkor tapasztalt szomorú eseményekre, amelyek „a poklot jelentették a kárpátaljai magyarságnak”. Ezek következményeit a mai napig érzékeljük.

Az egybegyűltek főhajtással emlékeztek az elhunytakra, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit a vasútállomás falán lévő emléktáblánál, s végül elénekelték a Szózatot.

CsA