A nagycsaládosok szüreti bálján

A szórakozásé volt a főszerep

2021. október 11., 08:36 , 1079. szám

Jánosiban, a Helikon Hotelben tartotta a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) hagyományos szüreti bálját. Az impozáns környezetben a Bózsár zenekar garantálta a minőségi szórakozást. Volt süteménysütő verseny, tombola és tánctanulás is a szombat délután 16.00 órától kezdődött rendezvényen. Felnőttek és gyerekek egyaránt jól érezték magukat a harmadik alkalommal megszervezett szüreti bálban.

Elsőként Tarpai József, a KMNE elnöke köszöntött mindenkit.  „Nagy érdeklődés övezte a szüreti bált, ezért az Elnökség úgy döntött, megduplázza ezt a rendezvényt, tehát egy hét múlva az ugocsai Mátyfalván is bált rendez a KMNE” – jelentette be Tarpai József, majd arról beszélt, hogy nem csupán fizikai értelemben, hanem jelképes értelemben is szüretelünk. Hálát adunk a Jóistennek, hogy itt vagyunk. „Úgy gondolom, erre a programra is szükség van, mert célunk a minőségi időtöltés.” Tarpai József megköszönte minden munkatárs­nak és önkéntesnek az áldozatos munkát, mely nélkül nem jöhetett volna létre a bál.

Csizmadia Alexandra Magyarország Ungvári Főkonzulátusának képviseletében Bacskai József ungvári főkonzul üdvözletét tolmácsolta.

Kacsó Géza református lelkipásztor a 100. zsoltárból idézett, majd a következőket mondta: „A szüret ősidők óta az öröm ünnepe, amikor betakarítjuk kertünk utolsó terméseit is. Ilyenkor mindig hálára is indulunk, mondván: »Nem az én kezem munkája az a sok minden, amim van, hanem az Istené is, Ő áldotta meg.«” Kacsó Géza mindenkit olyan örömre buzdított, hogy közben szívében Isten iránti hála is legyen.

„Sok mindenért hálát adok Istennek, de azért kimondottan hálás vagyok, hogy nagy családban nőhettem fel” – mondta Egressy Miklós jánosi parochus, s felelevenítette gyerekkora legmeghatározóbb emlékeit, majd áldást kért a megjelentekre.

Az áldásokat követően Szi­lágyi Mátyás emelkedett szólásra: „Örömmel jöttem, hiszen nagycsaládosokkal lenni, ünnepelni nagyszerű, erőt adó élmény.” A főkonzul úr szándékosan nem sorolta fel a lesújtó demográfiai adatokat, mondván: „Az olyan lenne, mintha a pap azokért kárhoztatná a gyülekezetet, akik nem jöttek templomba.” Szilágyi Mátyás arról beszélt, hogy gyakran hangoztatják Herder jóslatát, miszerint rövid időn belül kihal a magyar nyelv és nemzet. „Nos, jelenthetjük Herdernek, hogy a magyar nyelv és nemzet nem halt ki, sőt, még erőt is merített a borús jóslatból” – fogalmazott a konzul úr, aki szerint a nagycsaládosok népes köre erőt képvisel.

„Magyarország Kormánya a határon túli családok támogatására is kiemelt figyelmet fordít, melynek jeleit önök is tapasztalhatják. Megérdemlik ezt a figyelmet, hiszen önök, a kárpátaljai nagycsaládosok, a Kárpát-medence nagycsaládjai jelentik a magyar nemzethalált jósoló Herder legerősebb, élő cáfolatát” – zárta gondolatait Szilágyi Mátyás.

A köszöntőbeszédeket jóleső falatozás követte, majd megnyílt a táncparkett. Szilágyi László főiskolai tanár közreműködésével egy keringőt mutattak be a szülők. Szilágyi László lapunknak elmondta, hogy a keringőt önszorgalomból tanulták meg a nagycsaládos szülők, szabadidejüket nem sajnálva. Az est folyamán további táncmozdulatokat mutatott a tanár úr és kedves felesége. Igazi örömtánc alakult ki. Volt itt Zorba tánca, moldvai kezes tánc és zsidó körtánc is.

A vacsorát követően kisorsolták a tombola nyerteseit, akik értékes nyereményeket vihettek haza. Az esemény a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatásával valósult meg.

            Tóth János