„Többek szeretnénk lenni, mint egy általános filmklub”

Drávai Gizella Polgári Filmklub az Ortutay-szakkollégiumban

2021. október 11., 16:25 , 1079. szám

Beregszászban, a kígyósi letérő után balra, a Sörkerttel szemben, a Mihók Péter utca 4. szám alatt található az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium épülete, ahol heti rendszerességgel polgári filmklubot rendeznek. Alább az októberi filmprogramról olvashatnak.

A következő filmvetítés időpontja október 12., helyi idő szerint 19.30. Cím: Beregszász, Mihók Péter u. 4., Ortutay-szakkollégium, (Firczák terem). A film címe: 12 év rabszolgaság (12 years a slave), 2013, 134 perc). Northup 1841-ben, az amerikai polgárháborút megelőző időszakban az északi New York virágzó városában elismert hegedűművészként éli hétköznapjait családjával, míg egy nap tőrbe csalják, elkábítják, és eladják rabszolgának. Helyzete egyre kilátástalanabbá válik, mikor egy szadista déli ültetvényeshez kerül, Edwin Eppshez (Michael Fassbender), aki rabszolgáin kénye kedve szerint tesz erőszakot, akár a végsőkig korbácsolva, kínozva őket. Northup embertelen körülmények között több száz társával együtt az életben maradásért küzd, miközben megpróbálja megőrizni méltóságát Epps könyörtelen, beteges világában. Solomon 12 évig tartó kegyetlen odüsszeiája alatt nem adja fel a harcot: újra szabad akar lenni. És mikor a sors összehozza őt a kanadai szabadelvű áccsal (Brad Pitt), újra felcsillan benne a remény.

Október 19-én, a megszokott időben a 2020-as Ellenállás/Resistance című, kevésbé ismert angol–francia–német–amerikai életrajzi dráma, történelmi filmalkotást tekinthetik meg az érdeklődők. Marcel Marceau, minden idők leghíresebb pantomimművészének igaz története, aki kezdő színész korában, a második világháborúban a francia ellenállás tagjaként társaival több ezer gyermeket mentett meg a biztos haláltól. Nem beszélhetünk klasszikus értelemben vett életrajzi műről: a film kizárólag ennek a viharos korszaknak az eseményeit festi le, kiválóan váltakozva feszültség, dráma és humor között. A film egyik erőssége a színészcsapat: a cím- és abszolút főszereplő Jesse Eisenberg (Közösségi háló, Szemfényvesztők, Zombieland), akinek új arcát ismerhetjük meg a filmben. Mellette meg kell említeni a francia Clemence Poésy-t, illetve a néhány pillanatra Patton tábornokként feltűnő Ed Harrist. Érdekesség, hogy egy csodálatos mellékszerepben felbukkan Kerekes Vica, valamint Röhrig Géza is.

Október 26-án pedig egy amerikai számítógépes animációs film, a Coco lesz a terítéken, amelyet a Pixar Animation Studios készített, és a Walt Disney Pictures forgalmaz. Miguel családja nemzedékek óta gyűlöli a zenét, miután a fiú ükapja elhagyta a famíliát a zenei pálya miatt. Azt szeretnék, ha a fiúból cipész lenne, ám ő imádja a zenét, és arról ábrándozik, hogy egyszer majd a nagy muzsikus, Ernesto de la Cruz nyomába léphet. Miguel be akar nevezni a helyi tehetségkutató versenyre, ám ehhez egy gitárra lenne szüksége, mert az övét eltörte a nagyanyja. Halottak napján kölcsön akarja venni Ernesto emlékhelyéről annak gitárját, és ekkor váratlanul megnyílik előtte a holtak világa.

ZsT