Borrell nem lát szabálysértést az orosz–magyar gázszerződésben

2021. október 13., 10:09

Az orosz Gazprom és a magyar MVM energetikai társaság közötti gázszerződés nem sérti az európai törvényeket – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, akit a korrespondent.net idéz a Reuters nyomán.

„Az EU tagállamai szabadon köthetnek kétoldalú megállapodásokat. Amennyire tudom, nincs semmi törvényellenes a Magyarország és a Gazprom közötti üzletben, semmi, ami ellentétes lenne az európai jogszabályokkal” – hangsúlyozta Borrell.

Emlékeztetőül: szeptember 27-én a magyar MVM Group és a Gazprom Budapesten szerződést írt alá a magyarországi gázszállításokról Ukrajna megkerülésével. A megállapodás 15 évre szól, 10 év után lehetőség van a beszerzendő gázmennyiség módosítására.

A Gazprom már október 1-jétől Ukrajna megkerülésével szállítja a gázt Magyarországnak. Emiatt Kijevnek nincs lehetősége a virtuális fordított irányú (revers) gázszállításra Magyarország felől. Következésképpen Ukrajnának át kell irányítania a revers szállításokat Lengyelország, Szlovákia és Románia felé.

(korrespondent.net/Kárpátalja)