I. FIT Kurzusok Éjszakája az MCC Beregszászi Képzésközpontja szervezésében

2021. október 14., 09:41

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) közel négy és fél éve nyitotta meg kapuit a kárpátaljai magyar fiatalság előtt. Ez idő alatt a beregszászi képzésközpont rengeteg programot, képzést és a gyermekek nevelését segítő lehetőséget tudott biztosítani a szülők és gyermekek számára egyaránt. A most megrendezett I. FIT Kurzusok Éjszakája elnevezésű program Kárpátalján egyedülálló és a szervezők reményei szerint hagyományteremtő alkalom, ahol az érdeklődők – a kicsik éppúgy, ahogy a nagyok – játékosan ismerkedhettek meg különböző tudományterületekkel, valamint részletesebb betekintést nyerhettek az MCC világába. Az I. FIT Kurzusok Éjszakájára október 13-án került sor az MCC beregszászi központjában.

Az esemény kezdetén Dobsa Beáta, a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Program (MCC FIT) beregszászi régióvezetője és Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese köszöntötte a megjelenteket.

Dobsa Beáta nyitóbeszédéből megtudhattuk, hogy ugyan a program csupán első ízben került megrendezésre, mégis teltházas alkalommá nőtte ki magát, aminek a szervezők szívből örülnek, és hálásak azért, hogy ilyen magas fokú érdeklődés övezi az MCC programjait Beregszászban.

„Nagy öröm számunkra, hogy már kicsivel több mint négy éve jelen lehetünk Kárpátalján” – hangzott el Constantinovits Milán köszöntőbeszédében, majd hozzátette: „Egész Kárpát-medence-szerte huszonkét városban működünk, de itt, Kárpátalján találkozom a legtöbbször és a legtöbb vidám gyermeksereggel.”

A megnyitót követően elkezdődhetett a tanulás, mégpedig három különböző emeleten, három különböző tematikájú interaktív foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők. A földszinten a robotika legújabb vívmányaival és végtelen lehetőségeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők Kurmai István, a Kárpát RobiPro vezetőjének segítségével. Az eggyel feljebb lévő szinten Rejtélyes építészet című műhelymunkán volt lehetőség részt venni Kontár Noémi vezetésével. A harmadik szinten pedig egy titkos laboratórium várt minden érdeklődőt, ahol dr. Farkas Eszter és segítői természettudományos kísérletekkel kápráztatták el a felnövekvő nemzedék még kicsiny tudósait. 

Mindhárom kurzus azon tematikák közé tartozik, melyek egyébként a Fiatal Tehetség Program részét képezik. Minden emeleten ciklikusan zajlottak a programok, tehát mindenkinek volt lehetősége részt vennie mindhárom kurzuson.

„Intézményünk, azaz a Mathias Corvinus Collegium léte és létjogosultsága egyre nagyobb visszhangot kap a kárpátaljai közéletben. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy évről évre egyre többen regisztrálnak programjainkra. Ezért pedig az MCC teljes csapata végtelenül hálás a gyermekeknek és a szülőknek egyaránt!” – mondta Dobsa Beáta.

Az MCC szakmai főigazgató-helyettesétől megtudhattuk, hogy a jövőben a tervek szerint nem csupán a fiatal tehetségek, hanem a középiskolások, valamint a felsőoktatásban részt vevő diákok is tagjai lesznek majd az MCC nagy családjának.

 K. K.