Sikeres VI. Kárpátalja Nap Brüsszelben

2021. október 18., 11:50 , 1080. szám

Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője egy év kihagyás után újra megszervezte a már hagyományosnak mondható Kárpátalja Napot Brüsszelben. Az eseménynek október 13-án a brüsszeli Liszt Intézet adott otthont immáron hatodik alkalommal. A nap fő témája a kárpátaljai magyarság jogfosztása Ukrajna EU-integrációs törekvései tükrében.

A panelbeszélgetés során dr. Bocskor Andrea EP-képviselő, dr. Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős európai uniós biztos, dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője beszélgetett dr. Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője moderálásával.

Bocskor Andrea elmondta: „A kárpátaljai magyarság az utóbbi években nagyon nehéz helyzetbe került, ezért nagyon fontos minden nemzetközi fórumot kihasználnunk, hogy hangsúlyozzuk, a kárpátaljai magyarok kiállnak nyelvi és oktatási jogaikért, mindemellett támogatják Ukrajna európai integrációs útját, és azt szeretnék, ha Ukrajna belátható időn belül valóban egy demokratikus jogállam lenne.”

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke szerint, ha Ukrajna valóban közeledni szeretne Európához, akkor elsősorban gazdasági és infrastrukturális fejlesztésre lenne szükség, ami eddig nem valósult meg, hiszen nem lettek új határátkelők, autópályák és vasúthálózatok sem kiépítve. A politikus kiemelte: sajnos Kijev a fejlesztések helyett a kisebbségek nyelvhasználatának ellehetetlenítésével foglalkozik. „Európa is érdekelt abban, hogy legnagyobb szomszédja, Ukrajna egy stabil ország legyen, ahol betartják az emberi jogokat. Hiszen számos alkalommal mondják azt az európai vezetők, hogy az Európai Unió egy értékközösség is, nemcsak egy gazdasági szövetség.” A politikus szerint a kárpátaljai magyarság jogainak ügyét nem az orosz–ukrán konfliktuson keresztül kell nézni, mint ahogyan azt Kijev sok esetben teszi, és sokszor ott is ellenséget látva, ahol az nincs. Az európai integráció szerinte nem fog menni kisebbségbarát jogok megadása nélkül.

A panelbeszélgetést követően a beregszászi Sodró együttes Idegenben keserűbb a sírás című előadását tekinthette meg a nagyérdemű Orosz Melinda, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművészének közreműködésével. A műsor a kisebbségi létben élő magyar paraszti világ hányattatásait mutatja be zenén, táncon és prózai szövegeken keresztül. A kulturális programot követően a jelenlévők egy sajátos kárpátaljai étellel is megismerkedhettek, az elengedhetetlen káposztás paszuly került terítékre. A VI. Kárpátalja Nap Brüsszelben nagy sikerrel zajlott, hiszen a karanténintézkedések ellenére is telt házas közönség fogadta a rendezvényt.

ev