Ortutay-este Horkay Sámuel előadásával

2021. október 19., 11:50 , 1080. szám

Az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium októberben is megtartotta az immár hagyományosnak nevezhető Ortutay-esték programját. A mostani alkalommal Horkay Sámuel, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) Idegenvezetői Szakbizottságának elnöke tartott előadást, aki Kárpátalja legtapasztaltabb és legnagyobb szaktudással rendelkező honismereti vezetői közé tartozik.

Az est kezdetén Varju Zoltán, az Ortutay-szakkollégium irodaigazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd tisztelegve az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt nemzeti imádságunk, a Himnusz eléneklésével vette kezdetét az esemény.

A folytatásban Horkay Sámuel köszöntötte a nagyérdeműt, és kezdetét vette a Mit adott a görögkatolikus egyház Kárpátaljának? című előadása.

„Ez hatalmas téma, és hatalmas felelősség is eme témában előadást tartani, hiszen Kárpátalja és a görögkatolikus egyház sorsa az évek során olyannyira összefonódott, hogy ma már nehéz választ adni arra a kérdésre, hogy mit is kaptunk a görögkatolikus egyháztól” – kezdte előadását Horkay Sámuel.

Az egyetemi történelemórát is megszégyenítő színvonalú előadás során az előadó részletesen bemutatta a Kárpátalján élő szláv, valamint ruszin népcsoportok és vallásuk hatását az itt élő magyar ajkú lakosságra, valamint közös kapcsolódási pontjaikra, melyek az évtizedek hosszú sora alatt szinte teljesen egybefonódtak.

Mindezek mellett Horkay Sámuel egy földrajzi, demográfiai és etnikai szempontokból is nagyon részletes és összefüggő képet kirajzoló előadással ajándékozta meg a hallgatóságot, akik ámulatba esve hallgatták végig az előadás mind a nyolcvan percét.

Az előadás során lépésről lépésre megismerkedhettünk a görögkatolikus egyház megjelenésével Kárpátalján, valamint lassú és viszontagságos fejlődésével egészen a mai napig, amikor is Kárpátalja szakrális életének egyik nagyon fontos sarokköve lett.

Az előadó végezetül megosztotta a hallgatósággal a Kárpátalján tett utazásai során szerzett számtalan élményeinek némelyikét, melyek kellemes hangulatot biztosítottak az est további részében is.

A kollégium diákjai, lakói és az előadásra érkezett vendégek hosszú tapsviharral díjazták az önmagában felbecsülhetetlen értéket hordozó előadást.

Horkay Sámuel előadása mindannyiunkban mély nyomot hagyott, hiszen egy remek elő­adásnak lehettünk szem- és fültanúi, amely még az internetet is megszégyenítő pontossággal és részletességgel rajzolt meg egy képet, mely talán eddig még sosem tárult elénk.

Az előadás végeztével egy éltető énekkel kedvesedtek „Samu bácsinak”, ezzel is hálát adva a felejthetetlen előadásért. Ezt követően mindenki kellemes hangulatban tölthette el az est további részét.

A szervezők szeretettel várnak mindenkit az Ortutay-esték novemberi alkalmára.

K. K.