Potápi: Nem gyengültek a határon túli közösségek a járvány alatt

2021. október 19., 08:36 , 1080. szám

Budapesten ülésezett múlt héten a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) gazdasági, digitális, önkormányzati, jogi, védelmi és biztonságpolitikai szakbizottsága, majd a Kárpátaljai Magyar Képviselők Fórumának ülésére is sor került. Kárpátaljáról e testületek munkájában részt vett Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Gulácsy Géza, a Szövetség alelnöke, Balogh Lívia, a KMKSZ Elnökségének tagja és Péter Csaba, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, a regionális önkormányzat magyar frakciójának tagja.

A Máért szakbizottságának ülésén elnöklő Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára bevezetőjében a magyar külpolitika céljairól szólva a többi között azt hangoztatta, hogy Magyarország nem fogja magára hagyni a határon túli magyarokat. Hozzátette: Magyarország célja továbbra is a szomszédos országokkal, köztük a visegrádi négyekkel való kapcsolat erősítése.

Vargha Tamás közölte: Magyarország érdeke a stabil és fejlődő Ukrajna, majd továbbra is prioritásnak nevezte a kárpátaljai magyarok melletti kiállást, egyúttal reményének adott hangot, hogy az ország folytatja a megkezdett reformokat és Ukrajna tiszteletben fogja tartani az ottani nemzetiségek jogait. Részletesen ismertette a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program eredményeit, amelyek minden külhoni magyarlakta településen érzékelhetők.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a nemzetpolitika 2018 és 2022 közötti célrendszerét ismertető előadásában hangsúlyozta, határon túli közösségeink nem gyengültek meg a koronavírus-járvány alatt, hanem sok esetben megerősödtek.

Az aktuális ügyekre térve az államtitkár üdvözölte, hogy a romániai önkormányzati és parlamenti választások után az erdélyi magyarság jelentősen megerősödött helyi önkormányzati, megyei önkormányzati és országos szinten is. Úgy folytatta: a felvidéki magyarság az elmúlt évben az egység megteremtésén dolgozott azért, hogy újra be tudjon kerülni a szlovák törvényhozásba. Szerbiára térve úgy értékelt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) minden választás után olyan történelmi sikereket ért el, amelyek az összes többi határon túli magyar régiónak is példaként szolgálhatnak. Kárpátalján programjaik a sokszor „lehetetlen” és „méltánytalan” helyzet ellenére is futnak – tette hozzá. Potápi Árpád János. Szavai szerint Horvátországban és a Muravidéken is történelmi sikereket ér el a magyarság az összefogásnak köszönhetően, majd példaként említette, hogy a horvát kormány is jelentős támogatásokat ad az ottani magyaroknak, és „számít rájuk” a politikai rendszerében.

(MTI/Kárpátalja)