Zelenszkij ukrán foglyokra cserélné Medvedcsukot

2021. október 20., 11:22 , 1080. szám

Ukrajna fontolóra veheti, hogy az Oroszországi Föderáció elnökének hazaárulással gyanúsított komáját, Viktor Medvedcsuk parlamenti képviselőt fogva tartott ukrán állampolgárokra cseréli, ha Oroszország megerősíti, hogy Medvedcsuk rendelkezik orosz állampolgársággal – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ICTV tévécsatornának adott interjújában vasárnap.

„Medvedcsuk úr ukrán állampolgár, és az ukrán törvények hatálya alá tartozik. Másfelől, ha Oroszország megerősíti, hogy Medvedcsuk úr rendelkezik orosz állampolgársággal (nos, ez például teljességgel lehetséges), akkor ennek a megerősítésnek vagy legalább egy utalásnak a nyomán örömmel megfontolnánk annak lehetőségét, hogy Medvedcsuk urat Ukrajna valódi hőseire és polgáraira cseréljük, akik nem Ukrajnában tartózkodnak” – jelentette ki az elnök, akit az Ukrajinszka Pravda is idéz.

A műsorvezető kérdésére válaszolva Zelenszkij egyben jelezte: Oroszország nem fogalmazta meg egyenesen követelésként, hogy „hagyják békén” Medvedcsukot.

Viktor Medvedcsuk, az „oroszbarát” Ellenzéki Platform – Az Életért politikai tanácsának vezetője a párt weboldalán válaszolt az ukrán elnök felvetésére.

„Nem volt és nincs más állampolgárságom, csak az ukrán. Ukrajna állampolgára vagyok, és az is maradok annak ellenére, hogy a hatalom ma törvénysértő, bűnös nyomást gyakorol rám. Úgy gondolom, hogy az elnöknek nem érdemes fáradnia azzal, hogy a csere kérdését fontolgatja. Ez az elképzelés tarthatatlan, és egyáltalán nem érdekel” – közölte Medvedcsuk.

Szerinte az a tény, hogy az elnök – „figyelmen kívül hagyva az ártatlanság vélelmének alkotmányos elvét – megengedi magának, hogy a cseréről elmélkedjen, egyértelműen mutatja, hogy Ukrajna milyen jogi és erkölcsi szakadékba zuhant”.

Medvedcsuk ismét megerősítette, hogy nem bűnös, és az ellene indított büntetőügyeket „törvénytelen büntetőjogi üldözésnek és politikai elnyomásnak” nevezte.

Az immár többszörösen meggyanúsított politikus hozzátette, hogy harcolni fog „az igazság és a jogállamiság helyreállításáért”, valamint mindazok büntetőjogi felelősségre vonásáért, akik részt vettek „politikai üldözésében”.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Irina Venegyiktova főügyész májusban árulással gyanúsította meg Viktor Medvedcsukot, továbbá azzal, hogy kísérletet tett a nemzeti erőforrások kifosztására az ukrán Krímben. A bűnüldöző szervek azt gyanítják, hogy Medvedcsuk megállapodott az Oroszországi Föderációval az olaj és a gáz kitermeléséről a Fekete-tengeren. Ezenkívül 2020-ban Medvedcsuk állítólag az Ukrán Fegyveres Erők egy rejtett egységének elhelyezkedésére vonatkozó információkat adott át Oroszországnak. Ez utóbbi ügyben a bíróság házi őrizetbe helyezte őt.

Október 8-án újabb gyanút ismertettek Medvedcsukkal: ezek szerint terrorszervezet tevékenységéhez nyújtott segítséget, amikor megszervezte a szénszállítást Ukrajna ideiglenesen megszállt területeiről a Kijev által ellenőrzött területre. Október 12-én a bíróság ismételten házi őrizet alá helyezte Medvedcsukot, bár a vád a vizsgálati fogságba helyezését és egymilliárd hrivnya óvadék kiszabását kezdeményezte. Az ügyészség fellebbezéssel kíván élni a bíróság határozata ellen.           

(hk)