Forbes: A válság folytatódik

2021. október 21., 16:04 , 1080. szám

Hét évvel azután, hogy Oroszország bekebelezte a Krím félszigetet, létrehozott és felfegyverzett egy szeparatista mozgalmat a Donyec-medencében, Ukrajna Kormánya és egész üzleti osztálya „olyan súlyos gondokkal küzdenek, hogy különös lesz, ha egyáltalán kilábalnak belőlük” – írja minap megjelent, Ukrajna 2021: A válság folytatódik című elemzésében Kenneth Rapoza, a Forbes magazin vezető munkatársa. A cikk, amelyet a BBC ukrán nyelvű szolgálata is szemlézett, jelentős visszhangra talált a hazai ellenzéki médiában.

A szerző egyetért azzal, hogy mind Oroszország politikája, mind az Egyesült Államokkal fenntartott viszony hűvösebbé válása csak tovább fokozzák a nehézségeket Kijev számára.

Úgy véli, hogy Joe Biden elnök döntése alapján Ukrajnát hátrébb sorolták Washington prioritásai között. Ez részben azért történhetett, mert Hunter, az ifjabbik Biden egy korrupcióval gyanúsított céggel állt kapcsolatban, és ez vizsgálat tárgyává vált, beárnyékolva apja választási kampányát.

Mindazonáltal felidézve, miként lett elnök a komikus színész Zelenszkijből, Rapoza azt állítja, hogy „mindannyiuk legrosszabb ellenségei maguk az ukránok; a kormányon lévők és közeli szövetségeseik az üzleti világban”.

„Az élet művészetté vált. De sokan azok közül, akik figyelik Ukrajnát és a külföldi befektetők közül vissza akarják kapni a pénzüket. A Nép Szolgájának eredeti változata nem hasonlít a tévésorozatra. Ez kudarc” – állapítja meg a szerző.

Értékelése szerint Zelenszkij nevének megjelenése a Pandora Papers dokumentumokban, amelyeket az Investigative Journalism International Consortium tett közzé, nem erősíti a befektetők hitét, akik közül néhányan már perben állnak az ukrán cégekkel.

„A Pandora Papers nem sok jót ígér Ukrajnának, és rossz jel ez Zelenszkij számára is. Amint azt egy névtelenséget kérő washingtoni elemző megjegyezte, »Ukrajna a korrupció Szaúd-Arábiája«” – írja Rapoza.

Mint fogalmaz, bár Zelenszkij megígérte, hogy Ukrajnát az ígéret földjévé teszi a külföldi befektetések számára, ez nem történt meg. Annak ellenére sem, hogy az ország sikeres informatikai szektorral, nagyszámú természeti erőforrással, kiváló mezőgazdasági lehetőségekkel és képzett munkaerővel rendelkezik.

„Nyilvánvaló, hogy valami még mindig nincs rendben Ukrajnában. És a kijevi vezetésről van szó. Az Egyesült Államok sikertelen lépései sem váltak az ország hasznára. Hozzátéve, hogy sakkot (de nem mattot) kapott a geopolitikai sakktáblán Oroszországtól, Ukrajna ma ugyanolyan elveszettnek tűnik, mint azelőtt” – véli a Forbes elemzője.

Rapoza szerint Zelenszkijnek a Velencei Bizottság által bírált „oligarchamentesítési” politikája is kérdésesnek tűnik, mert „politikai fegyverként” használható az ellenfelekkel szemben.

Az ukrán kormány napirendjét beárnyékoló kérdések közé tartozik az energiaválság is.

„Ez azonban nem 100%-ban az ukránok vétke. Bizonyos értelemben odadobták őket a farkasoknak” – teszi hozzá az elemző, emlékeztetve, hogy Washington visszavonta az Északi Áramlat–2 orosz gázvezeték befejezésével kapcsolatos tiltakozását.

„Nem valószínű, hogy a nyugati segélyek és külföldi befektetések Ukrajna segítségére lesznek. Míg a Biden-kormányzat soha nem látott nehézségekkel küzd otthon […], a Fehér Háznak nincs ideje a drámára Ukrajnában. Ez rossz mind a Nép Szolgája, mind azon Ukrajnában működő külföldi vállalkozások kilátásai szempontjából, amelyek azt remélték, hogy ez lesz a volt Szovjetunió legnagyobb és legjobb országa a befektetők számára” – vonta le a következtetést Rapoza.

(hk)