Margó-díj: Gazda Albert a legjobb három között

2021. október 22., 14:40 , 1080. szám

Október 14-én a Várkert Bazárban, a Margó Irodalmi Fesztiválon adták át a legerősebb pályakezdők bemutatására és támogatására létrehozott Margó-díjat. A kárpátaljai, técsői születésű, ma Budapesten élő Gazda Albert Leningrád című kötete az első három között végzett.

A Könyves Magazin tudósítása szerint idén 40 első prózakötetet jelöltek a kiadók és a szerzők a díjra, melyek közül a tíz legjobbat előzsűri választotta ki, majd a szakmai zsűri döntött a legjobb háromról. Mély levegő című könyvével Halász Rita nyerte el az elismerést, mellette Gurubi Ágnes Szív utca című könyve és Gazda Albert Leningrád című kötete került az élmezőnybe.

Gazda Albertnek nem ez az első könyve, hiszen készített már interjúkötetet borászokkal (Boremberek, 2002), írt a jégkorongról (Az élet értelme – Magyar Jégkorongkönyv, 2016) és a Katonakönyv című, öt országot átfogó vállalkozás keretében (2019) már a szociográfiával elegyített irodalommal is kacérkodott.

A Leningrád című könyv, ami nem klasszikus regény, de nem is novelláskötet, hanem a megadott sorrendben olvasandó történetek láncolata, 2021 tavaszán jelent meg a CSER Kiadó gondozásában, P. Szathmáry István illusztrációival. A 70-80-as években játszódik Técsőn, a szovjetvilágban, benne a kárpátaljai magyarokkal.

„Szerettem volna elmesélni valamit egy világról, ami már nincs is, és amiről a magyar emberek nagy része akkor sem tudott semmit, amikor még létezett. Vagy amit tudtak vagy tudni véltek róla esetleg, azt sem tudták jól. Persze magamat is szétszedtem és összeraktam közben, ez akkor is így van, ha nem győzöm ismételgetni, hogy nem önéletrajzot írtam” – fogalmazta meg a szándékát egyik interjújában a szerző.

„A kortárs magyar irodalom adós, és ebből törleszt most egy fontos részt a Leningrád, még akkor is, ha a szöveg egy ponton sem jelzi, hogy ez szándéka volna. Éppen ettől, a természetességtől lesz igazi teljesítménnyé. A Leningrád magyarságteljesítmény, a szó Esterházy Péter által használt értelmében” – írta a kötetről Nagygéci Kovács József (Magyar Hang). 

(zzz)