50 éves a Bátyúi Középiskola épülete

Élet zengte be az iskolát

2021. október 24., 09:05 , 1081. szám

Több mint fél évszázaddal ezelőtt még több kisebb-nagyobb épületben szétszórva működött a Bátyúi Középiskola. Nagy segítséget jelentett az addigi iskolahelyiségek között ingázó tanároknak, tanulóknak az új épület átadása 1971 októberében. A jubileumi évforduló méltóképp került megünneplésre.

A ma már Bátyúi Líceumnak nevezett oktatási intézmény tanárai és diákjai lelkesen szervezték a rendezvényt. Egyéni és kreatív ötletek sokasága váltotta egymást. Élve a világháló előnyeivel az intézmény Facebook-oldalán szólították meg egykori kollégáikat és tanítványaikat a pedagógusok, kérve őket, hogy egy kedves videóüzenettel, régi fényképpel vagy egy gondolatsorral emlékezzenek meg egykori iskolájukról.

A jelenlegi tanulók valami maradandót szerettek volna, ezért osztályonként egy-egy facsemetét ültettek el iskolájuk udvarán. A diákseregről egy légi felvétel is készült, ahogyan alkotóelemei­ként egy láncnak kirajzolták a bűvös 50-est.

A nagy múltú intézmény „ünneplőbe öltözve” várta 2021. október 20-án, az egykori s jelenlegi tanárokat és diákokat, hogy együtt emlékezzenek a már letűnt, de maga után fényt hagyó évtizedekre.

Belépve az épületbe idő­utazáson vehettek részt a megjelentek, régi fényképeken, faliújság-gyűjteményekben, ballagási emlékkönyvekben köszöntek vissza régi arcok és történetek. Visszatérve a jelenbe az iskola tanárai és diákjai verses-zenés műsorokkal szórakoztatták a vendégeket. Az estet magasztosabbá tette, hogy az intézmény első igazgatója, Nyeste Albert is tiszteletét tette a rendezvényen. Baraté Bélával, az iskola jelenlegi igazgatójával ők ketten leplezték le azt az emléktáblát, melyet az iskola tantestülete készíttetett a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének közreműködésével. Az emléktáblára egy Ady Endre-idézet került, mely a rendezvénysorozat mottója is lett:

„Ha élet zengi be az iskolát,

Az élet is derűs iskola lesz.”

A táblaavatásnál Bimba Csilla, a KMKSZ Bátyúi Alapszervezetének elnöke, az iskola történelem-tanárnője kiemelte, hogy azért állíttatták ezt az emléktáblát, „hogy e mellett reggelente elhaladva, rátekintve érezzük, hogy ennek az iskolának most mi vagyunk az alkotó elemei, hírnevének öregbítői, és hogy soha se fakuljon meg azok emléke, akik e falak között dolgoztak, s tanultak”.

Az ünnepségre meghívták a Bátyúi kistérség iskolaigazgatóit is, akik közös ajándékkal, egy faragott házi áldással lepték meg a tantestületet. Az intézmény egykori pedagógusai, Hliva Lívia és Ember Erzsébet pedig egy születésnapi tortával kedveskedtek kollégáiknak. Kacsó Géza helyi református lelkipásztor az Úr áldását kérte az intézményre, valamint a benne tevékenykedő oktatókra és nebulókra. A gyülekezet Ararát együttesének fellépése tette meghittebbé az együttlétet, ami önfeledt beszélgetésekkel és szeretetvendégséggel zárult.

Bimba Brigitta