Koronavírus: Közel már a járvány csúcsa

2021. október 27., 12:08 , 1081. szám

Ukrajnában egyre több régió „vörösödik be”. Az új koronavírusos megbetegedések és a halottak száma szinte naponta csúcsot dönt.

Napi 734 halott az új rekord

Az október 22-i adatok tökéletesen szemléltetik a helyzetet. Aznap az Egészségügyi Minisztérium szerint 23 785 új koronavírusos fertőzést jelentettek, több mint ötezren kerültek kórházba, 614-en belehaltak a kór szövődményeibe. Az elmúlt héten 22%-kal nőtt a koronavírus okozta halálozások száma Ukrajnában, és 11%-kal volt több az új megbetegedés.

Október 26-án reggel jelentették, hogy a hétfői nap folyamán 19 120 új beteget regisztráltak, miközben 734-en belehaltak a kórba. Az utóbbi adat új negatív rekord.

Kárpátalján hétfőn 255 megbetegedésről és nyolc halálos áldozatról számoltak be. A legtöbb fertőzöttet a Szolyvai járásban (50), Ungváron (36) és a Técsői járásban (34) diagnosztizálták.

„Játsszuk az Úristent”

A hétfő reggeli állapot szerint a covidos kórházi ágyak kihasználtsága 57%-os volt az országban, de a helyzet igen eltérő az egyes régiókban. Kárpátalján például 55%-os kihasználtságról számolt be aznap a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció weboldala, miközben a Lembergi Infektológiai Kórházban a betegeket már az oktatóhelyiségekben és a folyosókon helyezik el, miután a kórtermekben nincs több szabad hely – olvasható a segodnya.ua helyszíni tudósításában. A portál úgy tudja, a betegek között mindössze 5% az oltottak aránya, ezek többsége valamilyen krónikus mellékbetegségben szenved, ezek miatt kerültek kórházba. Tele van az intenzív osztály is, az ott ápoltak között azonban nincs oltott személy.

Odesszában a betegek nagy száma miatt kevés az oxigénkoncentrátor. A pácienseknek fel kell iratkozniuk a várólistára, ennek alapján az önkéntesek döntik el, hogy kinek jusson az általuk beszerzett készülékekből.

„Játsszuk az Úristent – adjuk ennek, neki több esélye van. Nem, adjuk ennek a nagymamának. Ma van a születésnapja, és gyorsan esik a szaturációja. Adjuk a kétáramút a nagyapának és a nagymamának, akik együtt fekszenek. A viták egyre hevesebbek. Egyenlő szaturáció mellett kit mentsünk? A beteget egy csokorra való krónikussal (krónikus betegséggel – a szerk.) vagy a feltételesen egészségeset...” – érzékeltette a helyzetet Facebook-bejegyzésében Jekaterina Nozsevnikova odesszai önkéntes.

A Szuszpilne Oleh Uskevicset, a Rivne Megyei Sürgősségi Egészségügyi Segítségnyújtási Központ főorvosát idézte.

„A Központi Városi Kórház 36 beteget fogadott az éjszaka folyamán, és hatan meghaltak, amire még soha nem volt példa. Reggel a KVK-ban közel 300 beteg, az intenzív osztályon 17 beteg, mesterséges lélegeztetésen is vannak. A vezetékek olvadoznak, az aljzatok égnek, nincs elég oxigén az oxigénrendszerekben, mert minden beteg rendszeresen kap légzéstámogatást a nap folyamán” – vázolta az október 23-i helyzetet az orvos.

Közel a járványcsúcs

A vírus terjedése az egész országban rendkívül gyors. Az október 24-i állapot szerint mindössze Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava megyék felelnek meg a járványveszély sárga szintjének, amely a legenyhébbnek számít az alaphelyzetet jelentő zöld besorolás után – derül ki az Egészségügyi Minisztérium adataiból. Tizenöt régióban érvényes a narancssárga szint ezek Voliny, Zsitomir, Ivano-Frankivszk, Kijev, Luhanszk, Lemberg (Lviv), Mikolajiv, Rivne, Ternopil, Harkiv, Hmelnickij, Cserkasszi, Csernyivci és Csernyihiv megyék, valamint a főváros.

További hat régióban máris a vörös szint van érvényben: Dnyipropetrovszk, Odessza, Donyeck, Zaporizzsja, Herszon és Szumi megyékben a legszigorúbb korlátozó intézkedéseket vezették be. Október 26-tól Mikolajiv és Rivne megyékben is a vörös szint érvényes.

Az egészségügyi tárca előrejelzése szerint a járványhullám október végére – november közepére eléri a csúcsát Ukrajnában. De csak az optimisták hiszik azt, hogy a jelenleginél rosszabb már nem lehet a helyzet.

Kényszeroltás

A szakértők mindig is egyetértettek abban, hogy megakadályozni az előzőnél is halálosabb járványhullám kialakulását – vagy legalábbis enyhíteni a lefolyásán – egyedül a lakosság átoltásával lehetett volna, ám erre Ukrajnának a kezdetektől nem volt esélye. Az elmúlt hét végéig 8 965 692 fő kapta meg az első oltást, mindkettőt pedig 6 989 668-an vették fel. Vagyis nagyjából a felnőtt lakosság 20%-a tekinthető már teljesen védettnek. Ugyanakkor a hatóságok a szakemberekkel egyetértésben azt vallják, hogy legalább a felnőtt lakosság 70%-át, mintegy 28 millió embert immunizálni kellene.

Szerhij Litovka, az Egészségügyi Minisztérium immunprofilaktikai szakértői csoportjának vezetője a DW-nek adott interjújában arról beszélt, a tárca mindent megtett, hogy hozzáférhetővé tegye az oltást, hiszen biztosította a vakcina behozatalát, megteremtette az oltakozás lehetőségét az oltópontok és oltási központok mellett a munkahelyeken, az iskolákban, sőt még az üzletközpontokban is. Megjegyezhetnénk ugyanakkor, talán előrébb tartanánk ma a lakosság átoltottsága tekintetében, ha nem február végén kezdődik a vakcinázási kampány, hanem még decemberben, mint a legtöbb európai országban, s ha nem csak azután indul be teljes gőzzel az immunizálás, hogy tavasszal menesztették tisztéből Makszim Sztepanovot, az előző egészségügyi minisztert. Ez azonban már a múlt, tekintsünk a jövőbe!

Litovka kifejtette, csupán két útja van az össztársadalmi immunitás kialakításának: az önkéntes vagy az adminisztratív, azaz a kötelező vakcinázás bevezetése.

„A kutatások szerint Ukrajnában csupán az emberek 30%-a kész önként beoltatni magát a Covid–19 ellen, közülük is sokan halogatják ezt. Ezért a kormány kénytelen lesz közigazgatási nyomást alkalmazni” – mondta Litovka.

Ennek érdekében a tervek szerint már a közeljövőben bővítik azok körét, akik számára kötelezővé válik az oltás a munkavégzéshez. Ezt a napokban Viktor Ljasko egészségügyi miniszter is megerősítette.

„Megvan az Egészségügyi Minisztérium parancsa azon szakmák listájával, amelyekben kötelező a koronavírus elleni védőoltás. Ide tartoznak a tanárok, a központi végrehajtó hatóságok képviselői. Most dolgozunk a parancstervezeten, amelynek egyeztetése folyamatban van. Ehhez a listához hozzáadódnak még a szociális munkások, állami vállalatok, intézmények, szervezetek alkalmazottai, valamint az ország gazdaságának működése szempontjából kritikus területeken dolgozók” – közölte a tárcavezető.

Kétségtelen, hogy az utóbbi napokban-hetekben nőtt az egy nap alatt beoltottak száma – sokak szerint elsősorban annak hatására, hogy a pedagógusok számára kötelezővé tették a vakcina felvételét. Múlt csütörtökön például 270 ezer adag vakcinát adtak be, ami abszolút csúcs az oltási kampány február 24-i kezdete óta. Ihor Kuzin országos közegészségügyi főorvos a Dom tévécsatorna műsorában azt mondta, az oltási rendszer most kezdi elérni tervezett kapacitását, ami napi 250–300 ezer adag oltóanyag beadását jelenti.

A tisztviselő szerint a felgyorsult oltási folyamat ellenére az országot nem fenyegeti az a veszély, hogy vakcina nélkül marad. A szerződések alapján az év végéig 15 millió adag Pfizer vakcinát kell leszállítania a gyártónak, a szállítás jelenleg is folyamatos. Ezenkívül Moderna vakcinára is számítani lehet a COVAX kezdeményezés keretében – jelezte Kuzin.

Timofej Badikov, a Koalíció a Vakcinázásért civil szövetség ügyvezető igazgatója a korrespondent.net-nek nyilatkozva megjegyezte, hogy „most azokban a régiókban a legmagasabb az oltakozás üteme, amelyekben a járványveszély vörös szintje érvényes, ahol az emberek saját szemükkel látják a halottaskocsikat a Covid–19-ben elhunytakkal”.

„Sajnos csak ez hat” – állapítja meg Badikov keserűen.               

(zzz)

A Covid lett a harmadik leggyakoribb halálok

Januártól augusztusig 439,4 ezren haltak meg Ukrajnában. A Covid–19 okozta halálesetek a harmadik helyet foglalták el a keringési rendszer betegségei és a rák után. Összesen több mint 37 ezer ember halt meg a koronavírus-betegségben – írja az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja, a Zsittya az Állami Statisztikai Szolgálat (Derzssztat) adatai alapján.

A vizsgált időszakban a halál leggyakoribb okának a keringési rendszer betegségei bizonyultak, amelyek 276 070 ember halálát okozták. Ezen belül koszorúér-­betegségben 192 343 fő, sztrók­ban – 53 470 fő, úgynevezett „alkoholos” kardiomiopátiában – 2 229 fő halt meg.

A rák 49 021 embert ölt meg. A Covid–19 szövődményeiben 37 077-en haltak meg. Az influenzába és a tüdőgyulladásba a Derzs­sztat adatai szerint 10,68 ezren haltak bele. Az emésztő­rendszeri betegségek 16 000 ember­életet követeltek.

További 4 214 ember halt meg fertőző betegségekben, köztük 1 905 tuberkulózisban. 1 546 ukrán halt bele az AIDS-be.

Figyelemre méltó, hogy a Derzssztat közlése szerint 18 627 személy halála úgynevezett külső okoknak tudható be. Ezen belül 2 200 ember halálát okozta közlekedési baleset, 1 269-en vízbe fúltak, 808-an tűzesetekben lelték halálukat, „véletlen” mérgezés áldozataivá 1 033-an váltak, alkoholmérgezésben 1 181-en hunytak el. Emellett januártól augusztusig a statisztikai hivatal 4 099 öngyilkosságot és 848 szándékos emberölést regisztrált.

A teljes népességcsökkenés január–augusztusban 245,9 ezer fő volt. Ukrajnában 100 halálesetre 41 újszülött jut.

(hk)