Az energiaügyi minisztérium szerint nőhet a gázszállítás díja

2021. október 28., 14:32

Ha az Északi Áramlat–2 elindítása után megszűnik az Ukrajnán áthaladó gáztranzit, jelentősen nőhet a gáz szállításának díja, bár nem marad gáz nélkül az ország – jelentette ki az 1+1 tévécsatorna műsorában Lana Zerkal, az energiaügyi miniszter tanácsadója, akit a korrespondent.net idéz.

Mint kifejtette, az ország gázvezetékei jelenleg egységes rendszerként működnek. Ha megszűnik a tranzit, a vezetékrendszert egyedül az ukrán fogyasztók fogják fenntartani.

„Vagyis a gázelosztási számlánk, ha nincs tranzit, jelentősen megnő. Esetleg az államnak kell fedeznie saját forrásból, de ez akkor is a mi forrásunk” – mondta Zerkal.

Az energiaügyi miniszter tanácsadója ugyanakkor jelezte, hogy ez a helyzet elméletileg csak akkor állhat elő, ha az ukrán gázvezetékrendszer egyáltalán nem fog gázt szállítani Európába. Szerinte azonban Ukrajna az Északi Áramlat–2 elindítása után sem marad gáz nélkül.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az ukrán gázszállítási rendszer elhasználtsága 80-85%-os, ezért a tranzit lebonyolításához „ezt a rendszert szabványos állapotba kell hozni”.

(korrespondent.net/Kárpátalja)