Elköszönt Szilágyi Mátyás főkonzul

Négy év után távozik a beregszászi konzulátus éléről

2021. október 29., 13:15 , 1082. szám

Négy éven át irányította Magyarország Beregszászi Konzulátusának munkáját Szilágyi Mátyás főkonzul, aki október 28-án búcsúfogadást adott Jánosiban, a Helikon Hotelben. A fogadáson köszönt el a kárpátaljai közélet fontos szereplőitől, történelmi egyházaink vezetőitől és a két külképviselet munkatársaitól. A kárpátaljai képzőművészet iránt közismerten érdeklődő és nyitott diplomata a búcsúfogadásán egy nem mindennapi tárlattal is meglepte a megjelenteket, Erfán Ferenc, Kopriva Attila és Gogola Zoltán festőművészek műveiből összeválogatva a kiállítást.

Szilágyi Mátyás búcsúbeszédében elmondta: „Az itt, Beregszászban eltöltött közel négy esztendő számomra egy szívemhez igen közeli és érdekes világ megismerését jelentette. Szerencsésnek tudom magamat, hogy e szép kulturális, történelmi és művészeti hagyományokban gazdag, nemzeti, etnikai és vallási szempontból sokszínű és nagyon toleráns régióban, a kárpátaljai magyar nemzeti közösség hagyományos fővárosában, valamint az ahhoz tartozó konzuli kerületben képviselhettem Magyarország konzuli, kulturális, külgazdasági és nemzetpolitikai érdekeit.”

A diplomata kifejtette, azon dolgoztak a konzulátuson, hogy a nagy forgalom lebonyolítása mellett ügyfélbarát módon segítsék a hozzájuk fordulók ügyintézését. Arról is biztosította a jelenlévőket, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Magyarország Beregszászi Konzulátusa mindent megtesz a jövőben is „az ügyfelek lehető leghatékonyabb és legmagasabb szintű kiszolgálásáért és segítéséért”. A főkonzul kiemelte, hogy munkájukat segítette megyénk közigazgatási vezetőivel meglévő jó kapcsolatuk, ezért név szerint is köszönetet mondott a Kárpátaljai Megyei Tanács és állami közigazgatás, a járási tanácsok és közigazgatási hivatalok jelenlegi és korábbi vezetőinek, valamint a létrejött kistérségek vezetőinek és a beregszászi főiskola elnök asszonyának és rektorának. Ugyancsak köszönetet mondott az ukrán külügyminisztérium kárpátaljai kirendeltségének, az ott dolgozóknak a jó együttműködéséért. Elmondta, hogy megyénkben az elmúlt egy év alatt magyarországi támogatással óvodák, iskolák épültek, szépültek, egészségügyi központok, orvosi rendelők, színházak, kultúrházak fejlesztésére került sor ugyancsak magyarországi segítséggel. Áll II. Rákóczi Ferenc fejedelem lovas szobra a Vérke partján, számos műemlék újult meg, új szobrok örökítik meg a kárpátaljai magyar történelem és kultúra nagy alakjait. Ugyanakkor még nagyon sok a tennivaló – hangsúlyozta Szilágyi Mátyás –, sok a szinte teljesen kidolgozott, befejezésre váró kétoldalú projekt. Kiemelte közülük a határátkelő infrastruktúra fejlesztésében, új határátkelőhelyek nyitásában, az autópálya-összeköttetés megteremtésében, a vasúti és légi összeköttetés fejlesztésében a két ország előtt álló feladatokat. Fontos magyar–ukrán környezetvédelmi projektek is megvalósítás alatt állnak, például Jánosi területén a Tisza ETT keretében tervezett hulladékválogató üzem. A főkonzul hangsúlyozta, hogy a projektek befejezése mindkét ország állampolgárainak érdekében állnak.

A magyar diplomácia a konstruktív magyar–ukrán együttműködés mellett ugyanakkor elvi következetességgel kiáll a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbség szerzett jogainak védelméért – hangsúlyozta a vezető magyar diplomata, külön méltatva Brenzovics László KMKSZ-elnök és Grezsa István miniszteri biztos megyénk fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységét, egyúttal azon reményének is hangot adva, hogy a két nagy formátumú vezető hamarosan újra Kárpátalján munkálkodhat majd a megye minden lakója javára.

A főkonzul végezetül bejelentette, hogy az eddigi hagyományokhoz híven, távozása alkalmából is szeretné egy igazi képzőművészeti élménnyel megörvendeztetni a megjelenteket. Majd a kárpátaljai képzőművészetet és a kiállító festőművészek munkásságát értékelő beszéde után megnyitotta az Erfán Ferenc, Kopriva Attila és Gogola Zoltán festőművészek válogatott munkáiból összeállított kiállítást.

Információink szerint a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztériumban még nem jelölték ki a távozó Szilágyi Mátyás utódját, ideiglenesen Bacskai József ungvári főkonzul irányítása alatt folytatja munkáját Magyarország Beregszászi Konzulátusa.

            Badó Zsolt