Csehov Sirály című darabjából készült tantermi előadás a beregszászi színházban

2021. október 31., 19:19 , 1082. szám

Az új előadást első ízben október 29-én láthatták az érdeklődők.

Nem szokványos premier volt a mostani, hiszen Csehov Sirály című drámáját szokatlan formában, úgynevezett tantermi vagy osztálytermi előadásként láthatták a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának diákjai az oktatási intézményben. Az előadásban megjelennek az irodalmi mű központi figurái, így Arka­gyinát Vass Magdolna, Trepljovot Szilvási Szilárd, Nyinát Mónus Dóra, Trigorint pedig Ferenci Attila alakítja. A darabot több ízben megállítják a szereplők, s interaktív részvételre biztatják a nézőket. A fiatalok véleményt mondhatnak az adott szituációról, a karakterek viselkedéséről, sőt, olykor változtathatnak is a történet menetén…

Gyevi-Bíró Eszter rendező – aki visszatérő alkotó a beregszászi teátrumban – a Sirályról elmondta: „Az emberi viszonyokat, érzelmeket próbáljuk felgöngyölíteni a darabban. Sok mindenről szó van az előadásban, de ha egy igazán markáns vonalat, a fókuszt kellene megjelölnöm, akkor mindenképpen a sikerre való éhség, a sikerre való vágyakozás, illetve általlában véve a vágyainknak a megjelölése, a megnevezése, azoknak az elérése és a buktatók elemzése a cél. Ez a témakör jól illeszkedik a fiatalok érdeklődési körébe.”

Sin Edina projektvezető, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítványának igazgatója a bemutató kapcsán elmondta, régi vágyuk valósul meg fokozatosan azáltal, hogy több, a fiatalokat megszólító színházi nevelési előadást tudnak már Beregszászban is nyújtani az érdeklődőknek. Mint fogalmazott, rendkívül fontosak az ilyen jellegű produkciók abban, hogy a színház vonzáskörébe tudják vonni a fiatalokat, hogy az ifjúság megismerhesse a színház különleges világát. Hozzátette, novemberben számos kárpátaljai középiskolába elviszik a darabot, hogy minél több magyar diák belekóstolhasson a műfajba. „Biztos vagyok benne, hogy ha valaki ebben a formában találkozik a Sirály című Csehov-darabbal, az életre szóló élményt jelent majd számára” – mondta el lapunknak Sin Edina a premiert követően.

            pse