Dokik

Sorozatajánló

2021. november 2., 15:00 , 1081. szám

A Dokik (eredeti cím: Scrubs) egy 2001-es amerikai szitkomsorozat. A műsor alkotója Bill Lawrence, a sorozat pedig egy kórház gyakornokainak és orvosainak mindennapját követi nyomon. A címadás ismét a szokásos: azt mutatja, amiről szól a sorozat, miközben a scrub kifejezés olyan emberekre utal, akik kevésbé hasznosak a társadalom számára, bár rendelkeznek ambiciózus tervekkel, nem tesznek azok megvalósításáért semmit, csak élősködnek másokon.

Az Emmy-díjas történet John Dorian (JD) medikus gyakran bizarr élményeit mutatja be. JD úgy érzi, hatévnyi tanulás után mindenre fel van készülve, ami a kórházban érheti. A medikus azonban gyorsan szembesül azzal, hogy rengeteg meglepetés várja új munkahelyén, ahová legjobb barátjával, Turkkel érkezik. A tengerentúlon több mint 11 millió ember nézte a Dokik történetét a kezdetekkor, a siker pedig azóta is töretlen.

A sok kórházas és orvosos sorozat mellett most találkozhatunk egy humoros feldolgozással is. A történetek az orvosnövendékek, orvosok és ápolók bizarr mindennapjait foglalják össze. A részek epizodikusak, általában nincs túl sok összefüggés két rész között, egyenként is lehet élvezni azokat. A poénok nagyon ritkán igényelnek előzetes ismereteket. Még a szereplők közötti kapcsolatokat is érteni lehet, ha úgy dönt valaki, hogy egy véletlenszerű részt tekint meg a sorozatból.

Egy-egy rész időtartama körülbelül 20 perc. Ezeket nyolc, illetve kilenc évadon keresztül élvezhetjük. Az első 24 rész még lehangoló, nem találta meg az igazi stílusát, de a többi évad egyre feljebb kapaszkodik. Az utolsó évad eredetileg egy spin-offnak készült, ezért már az egésznek egy sajátos hangulata van, csupa új szereplővel.

Az epizódok igazi varázsa nemcsak a rengeteg vicces jelenetben van, hanem a komolyságában is. A történetek hiába vannak tele jobbnál jobb poénokkal, a tragikumot és a komoly hangulatot mégis sikerül megőrizni, amikor arra szükség van. A hangsúly sokszor a szereplőkön van, a rengeteg stílus és jellem, a szituációk, amelyekbe kerülnek mások által, elviszik a részeket. Többször vonható párhuzam a szereplők belső lelki vívódása között. Nemegyszer fordul elő, hogy egy külső bölcsesség hozza el számukra a megoldást.

Rengeteg szereplővel találkozhatunk a 9 évad során. A főkaraktereken túl sok-sok mellékszereplő is boldogít minket, és azokat már meg sem említem, akik néha egy vagy akár négy rész erejéig kerülnek be a képbe.

A részek John Dorian szempontjából vannak elmesélve. Ő számol be a történésekről, az ő képzelgéseit láthatjuk, és az ő narrációját hallhatjuk. A poén legalább ugyanannyiszor csattan el JD fején belül, mint a sorozat valóságában. Karakterét és jellemét leginkább az Így jártam anyátokkal Ted Mosbyjához tudnám hasonlítani.

JD medikusként kezdi a sorozatot a Szent Szív nevezetű kórházban. Évadról évadra fejlődik, tanul. Szinte más ember lesz a nyolcadik évad végére, mint amilyen még az elsőben volt. Főszereplőnk legjobb barátja Turk, az afroamerikai sebésztanonc. Ketten tökéletes párost alkotnak a közös bolondságaikkal, a legtöbb esetben jól megértik egymást. Turk képviseli a sebészeket, az úgymond „agyatlan” réteget, akik szimplán a menőségre és a vagdosásra mennek.

Az első részben még ismeretlen Elliot Ried is orvostanhallgatóként érkezik a Szent Szívbe, aki egyre jobb és közelibb kapcsolatot létesít a középponti „bandával”. A férfias név ellenére egy neurotikus nőről van szó. A sorozat remekül bemutatja, hogy egy nő milyen gondokkal találkozhat nemcsak a kórházi munkában, de szimplán az életben is. Sokan együtt érezhetnek a szorongásaival, ügyetlenségével és bizonytalanságával.

Carla Espinosa már ismert a kórházban, évek óta ott dolgozik nővérként. Rajta keresztül ismerhetjük meg az ápolók alárendeltségét. Carla erős női jellem, aki legtöbbször makacssága miatt kerül vicces vagy épp nehéz helyzetbe.

Dr. Cox az orvos, a kemény férfi, aki sosem mutat gyengeséget és tudatlanságot. Elsősorban hosszú és kegyetlen beszédeiről ismert. Bob Kelso a látszólag gonosz, lelketlen igazgató, aki a hatalmát nemegyszer használja ki saját kedvére. A sorozat minden szereplője a nézők szórakoztatását szolgálja.

A sorozat az IMDb-n 8,3-es értékelést kapott. Evés közben kitűnő néznivaló, hisz egy könnyen emészthető sorozatról beszélünk. Jó szórakozást kívánok mindenkinek a Dokikhoz!               

FS