Ásványi anyagok és biológiai szervezetek a tűzelhalás ellen

A körte biológiai növényvédelme IV.

2021. november 3., 15:48 , 1082. szám

A tűzelhalás ellen nincs tökéletes védekezési lehetőség még a hagyományos és az integrált védekezési rendszerekben sem, de a védekezési módszerek komplex alkalmazásával minimálisra csökkenthetjük a kárt.

Biológiai védekezés a tűzelhalás ellen

Napjainkra több olyan szervezetet is felfedeztek, mely nagy hatásfokkal gyéríti a tűzelhalás baktériumát. Viszont a legtöbb ilyen szervezet gyakorlati alkalmazása még gyermekcipőben jár, vagy éppenséggel nagyon költséges. Mégis vannak olyan készítmények, melyek mára a gyakorlatban is alkalmazhatók, és közel 60-70%-os védelmet nyújthatnak a körteültetvényekben, nemcsak bio-, de integrált termesztésben is. Az egyik ilyen szervezet az Ervinia herbicola baktérium, mely jelenleg csak Amerikában van kereskedelmi forgalomban, de egyre elterjedtebb a bioültetvényekben is. Nyugat-Európábal a Pseudomonas Fluorescens A506-os törzsét alkalmazzák a biológiai védekezésben, mivel olcsó, és nagy hatékonysággal pusztítja a tűzelhalás baktériumát (nem mellékesen a kezelt területek éjszaka még világítanak is, azaz látszik a védettség). Az ajánlott technológia szerint virágzáskor kell kijuttatni az ültetvénybe, s ha nem megfelelő a borítottság (kb. 80-90%), akkor ajánlatos megismételni a permetezést. Ennek a baktériumtörzsnek idő kell az elszaporodáshoz, és ha hűvösebb időben lett kipermetezve, akár 1-2 hét is eltelhet a védettség kialakulásáig. Ha viszont már jól elterjedt az ültetvényben, egészen a gyümölcs növekedéséig védve van az ültetvényünk. Nagy hátránya, hogy a legtöbb kémiai gombaölő készítmény végez ezzel a baktériummal, továbbá nem tudja követni az intenzív hajtásnövekedést, így az új hajtások már nem védettek. A kereskedelemben Blightban A506 néven kapható ez a baktériumtörzs.

 

Ásványi anyagok és növényi kivonatok

A tűzelhalás ellen alkalmazható hatóanyagok száma és a hatékonyságuk korlátozott. Kétféle baktérium elleni hatóanyag (baktericid) áll rendelkezésre a növényvédelemben: a rézkészítmények és az antibiotikumok. Az antibiotikumok bármennyire is a természetből eredő vegyületek, nem alkalmazhatók a biológiai termesztésben, mivel felhalmozódnak a gyümölcsben, és hatalmas károkat okozhatnak.

Többféle rézvegyület és kombináció áll rendelkezésünkre, mint például a réz-hidroxid és a kén keveréke, a réz-szulfát + mész. A rézkészítmények hatékonysága szerényebb, mint az antibiotikumoké, és a legtöbb esetben perzselő a növények számára, de nincs más választása a gazdának: ésszel, megfelelő időzítéssel és a dózisok betartásával kivédhető a fertőzés.

Javasolt eljárás a kora tavaszi lemosó permetezés nagy lémennyiséggel (2000 l/ha, 1-1,5%-os töménységű réz hatóanyaggal), melyet még a rügyek kipattanása előtt (február végén) el kell végezni. Továbbá ajánlott a kén és az olaj kombinációja a lisztharmat és a rovarok ellen.

A nagykönyv szerint, ha a virágzás időszakában a napi középhőmérséklet 18,3 °C fölé emelkedik, és a relatív páratartalom 60% fölött van, akkor el kell kezdeni a permetezéseket 4-5 naponta ismételve, egészen a gyümölcsnövekedés kezdetéig. Ez általában a meteo­rológiai előrejelzések alapján az „átlaghőmérséklet-vonal” segítségével időzíthető. Azon termelők számára, akik biztosra szeretnének menni, mivel nem áll rendelkezésükre pontos és megbízható időjárás-előrejelzés, ajánlott a virágzás kezdetén, 50%-os virágzáskor és virágzás után permetezni. A virágzás alatt tartsuk szem előtt, hogy a rézkészítményekkel megperzselhetjük a virágot, éppen ezért a 0,2%-os töménységet semmiképpen nem szabad túllépnünk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy megfelelő gyakorisággal alkalmazva az alacsony töménységű réz hatóanyagok is jó védelmet tudnak nyújtani.

A virágzás után akkor kell továbbra is betartani az ötnapos permetezési időközöket, ha 18 °C körüli a hőmérséklet, és 60% fölötti a relatív páratartalom. Ha ettől eltérő, akkor kb. 7-12 naponta elegendő védekezni. Májusban–júniusban, az egész intenzív hajtásnövekedési időszakban folytatnunk kell a permetezéseket.

Amennyiben jégverés érte ültetvényünket, 24 órán belül ismételten szükséges a réz hatóanyagok kijuttatása függetlenül attól, mikor került rá sor legutóbb. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza