Konspirációs korporáció

Sorozatajánló

2021. november 3., 22:09 , 1082. szám

Mi van akkor, ha amit az iskolában és a médiában hallunk a világ működéséről, az mind hazugság? És az igazság valójában az, hogy a világot mindenféle kétes elitcsoportok és alakváltó gyíkemberek uralják, az időjárást egy titkos háttérkormány pénzügyi osztálya határozza meg, és a részvénypiacot véráldozatokkal befolyásolják? Ezekre és a hasonló kérdésekre próbál gúnyosan és konspirációs elméletekkel túlzsúfoltan válaszokat adni a Konspirációs korporáció (angolul: Inside Job) elnevezésű amerikai animációs sorozat.

Az angolul Inside Job címen futó Netflix-tartalom magyarul eléggé körülményes címet kapott, de mint tudnivaló dolog, a magyar nyelvű címeket a tartalomhoz igazítják, nem pedig az eredeti címhez. Sajnos, ez így működik.

A Netflix műsorán nemrég (október 22-én) bemutatkozott munkahelyi komédia egy titkos háttérkormány (Cognito Inc.) munkatársainak nem hétköznapi hétköznapjait mutatja be, akik igyekeznek titokban tartani a Föld működőképességéhez szükséges összeesküvés-elméletek folyamatait.

Az inkább felnőtteknek szóló animációs sorozat főszereplője Reagan Ridley zsenipalánta, aki már 13 évesen az MIT (Massachusetts Institute of Technology) legjobbja volt, munkamániás, törtető, szociális tekintetben kissé sikertelen nő, aki minden erejével az előléptetéséért harcol, teszi ezt úgy, hogy közben igyekszik kordában tartani a felelősségtelen munkatársait, akik enyhén szólva sem kedvelik őt. A munkáját tökéletesen elvégzi, de az emberekkel nem tud olyan könnyen dűlőre jutni, ezért Brett Hand személyében kap egy társosztályvezetőt. A show rendezője szerint Reagan olyan vezető személyiség, aki szeretné jobb hellyé tenni a világot.

Brett Hand az első epizódban csatlakozik a csapathoz. Ő egy tipikus zéró tapasztalattal rendelkező igenember, egyenesen Washingtonból, aki csak helyeselni tud, és maga sem érti, hogy miként került be a titkos szervezet berkeibe. Nem túl okos karakter, de érzékeny és törődő személyiségével igyekszik a barátai és munkatársai javát szolgálni. Felmerül vele kapcsolatban, hogy tégla, mert Reagan szerint nagyon furán viselkedik, de valójában Brett tényleg annyira súlytalan, és nem igaz a pletyka, hogy a vakondemberek kódolt üzeneteket suttognak a fülébe Dave Matthews-zeneszámokon keresztül.

Gigi Thompson PR- (Public Relations – közönségkapcsolatok) és médiamanipulációért felelős szakember, aki elmondása szerint azért találta fel a szelfit, hogy az emberek önmaguk után kémkedjenek a saját tudtuk nélkül. Glenn Dolphman félig ember, félig delfin, aki rendkívül büszke is erre, hisz elsőként jelentkezett az ember-delfin szuperkatona projektre, DNS-ét adva a hazájáért. Magic Myc egy gondolatolvasó gomba a földkéreg alatti világból. Az ő faja volt a felelős anno az ősemberek intelligenssé válásának folyamatában, hisz az általa termelt spórákat elfogyasztó majmokból alakultak majd ki a különböző sapiensek. Emellett bioizoszorbid-dinitrátot is előállít, amely a memóriatörlő fegyverek naftája. Dr. Andre szabad szellemű biokémikus, aki széleskörűen kísérletezik nem szokványos narkotikumok előállításával és próbaüzemi hatásainak megtapasztalásával.

De ne feledkezzünk meg főszereplőnk édesapjáról, Rand Ridley-ről, a természetfeletti módon paranoiás korábbi Incognito Inc. társalapítójáról és korábbi elnökéről. A nem kimondottan mintaszülőt – aki egyébként alkoholista – azért távolították el a szervezetből, mert majdnem leleplezte a háttérkormányt, pedig ő csak a Napot akarta felrobbantani, hogy csökkentse a bőrrák kialakulásának a kockázatát. Egész életében arra készült és készítette Reagant, hogy idővel majd ő (a lánya) vegye át a titkos szervezet irányítását.

Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott a megtekintés a sorozatban szereplő erőszakos és véres jelenetek miatt, továbbá a szabadszájúság és tudatmódosító szerek használatának megnyilvánulása miatt. Erősen ajánlott olyan elmélkedők számára, akik már maguk is gyártottak különböző konteókat. A laposföld-hívők is mindenképp nézzék meg, mert érdekes és természetesen hihetetlen információkat kaphatnak a Földünkről, továbbá aki nem hiszi, hogy az igazi Avril tényleg meghalt 2003-ban, és kicserélték egy imposztorra.

Az animációs sorozat 7,8-es értékelést kapott az IMDb-n. Jó szórakozást kívánok hozzá!

FS