Koronavírus: Nő az oltási hajlandóság

2021. november 3., 14:45 , 1082. szám

Gőzerővel folyik a lakosság oltása a Covid–19-vírus ellen Ukrajnában. Közben arról szólnak a hírek, hogy nincs elég oxigén a koronavírusos betegeket ápoló kórházakban.

Oltási csúcs

Az elmúlt héten 1 740 231 embert oltottak be az országban, ami új rekord – jelentette hétfőn az Egészségügyi Minisztérium. Vasárnap éjfélig 1 280 081-en kapták meg az oltás első dózisát, 460 150-en pedig a másodikat. Ezzel az oltási kampány február végi kezdete óta 10 245 773 fő kapta meg az első oltást, a teljesen beoltottak száma 7 449 818 fő.

A karanténnal járó egyre szigorúbb korlátozások miatt az oltás mára olyannyira fontos és sürgős lett a lakosság egy része számára, hogy az ország több régiójában is sorok alakultak ki az oltópontok előtt. Kijevben október 31-én, néhány órával a vörös járványügyi szint kihirdetése előtt hágott tetőfokára az új keletű oltási őrület. Az egyik helyi lakos elmondása szerint aznap hajnali öt órakor a 485-ös sorszámot kapta a Nemzetközi Kiállítási Központban kialakított oltóközpont előtt. Azonban – ahogyan az ilyenkor megesik – semmilyen óvintézkedés nem segített, néhány oltópont előtt összeverekedtek a sorban állók – írta a segodnya.ua.

Ivano-Frankivszkból is rendbontásról érkezett hír. Múlt pénteken az oltásra váró emberek nem voltak hajlandók szétszéledni azt követően, hogy az egyik 20 óráig nyitva tartó helyi üzletközpontban kialakított oltóponton már jóval zárás előtt elfogyott a vakcina. A galka.if.ua értesülése szerint a bevásárlóközpontban két oltóbrigád dolgozott. A rendelkezésükre álló teljes vakcinamennyiséget – mintegy 370 dózis – felhasználták, újabb tételt viszont nem kaptak. Az emberek azonban nem engedték, hogy az egészségügyi dolgozók elhagyják az oltópontot, követelték, hogy mindenkinek, aki már sorban állt, adják be az oltást. A kedélyek csillapításába a rendőrséget is be kellett vonni.

Nem félünk a betegségtől?

A Rejting Szociológiai Csoport minap ismertetett felméréséből kitűnik, hogy az ukránok vakcinázási hajlandóságára inkább a korlátozások vannak hatással, mintsem a betegségtől való félelem. A megkérdezettek többsége (57%) továbbra sem fél attól, hogy megbetegszik a Covid–19-vírustól, mindössze 41%-uk aggódik emiatt. Hozzátartozói egészségéért a válaszadók 77%-a aggódik, 23%-uk nem aggódik emiatt. A megkérdezettek 36%-a közölte, hogy már kapott oltást (az első vagy mindkét dózist beadták neki), 18% jelezte, hogy kész beoltatni magát, 43% azonban még mindig nem tudta rászánni magát.

Háborús veszteségek

A napokban Volodimir Zelenszkij elnök is arra szólította fel az ország lakóit, hogy mielőbb vegyék fel az oltást. Az államfő a Helyi és Regionális Hatóságok Kongresszusának október 29-i ülésén Odesszában a második világháborús veszteségekhez mérte a Covid–19 okozta halálesetek számát.

„Tegnap ünnepeltük a nácik Ukrajnából történő kiűzésének napját. Tudják, van egy ilyen statisztika – a második világháború alatt a katonaságunk átlagosan napi 1,5 ezer embert veszített... Ma nincs második világháború, de már 700 embert veszítünk naponta, sajnos” – fogalmazott az államfő.

Annyi bizonyos, hogy az Egészségügyi Minisztérium által október 26-án jelentett és a járvány kitörése óta az abszolút csúcsot jelentő 734 napi halálesethez e hét keddjén is közel kerültünk, miután a hétvégi ideiglenes visszaesés után ismét 700 halottat jegyeztek fel a kórházakban. A napi új megbetegedések stabilan magas száma miatt az ország 24 régiójából immár 16-ban kihirdették a járványveszély legmagasabb, azaz vörös szintjét, és a szakértők szerint további három megye is rendkívül közel került ehhez.

Szerencsére Kárpátalján egyelőre kedvezőbb a helyzet az országosnál. A megyei állami adminisztráció weboldalán megjelent tájékoztató értelmében hétfőn 269 esetben erősítették meg a koronavírus-fertőzést, hatan belehaltak a kór szövődményeibe. A legtöbb napi új fertőzöttet Ungvárról (38), a Nagyszőlősi és az Ilosvai járásokból (32-32 eset), valamint a Técsői járásból (31) jelentették.

A koronavírusos betegek kezelésére a megye 12 egészségügyi intézményében elkülönített 1 220 kórházi ágy kihasználtsága 67%-os

Oxigénkérdés

Az ország több régiójában máris megteltek a kórházak. Emiatt a koronavírus-járvány második évében ismét fellángolt a vita, vajon felkészült-e az ország, az egészségügyi rendszer a járványhullám kezelésére.

Elsősorban a betegek lélegeztetéséhez nélkülözhetetlen oxigén állítólagos hiánya szolgáltatott okot a vitára. A sajtóban megjelent néhány beszámoló arról, hogy a kórházakban fogy­tán van az oxigén, időnként a betegek hozzátartozói kénytelenek beszerezni a létfontosságú gázt, méghozzá igen drágán. Ugyanakkor Zelenszkij elnök és Viktor Ljasko egészségügyi miniszter is makacsul állították a napokban, hogy a kórházak el vannak látva oxigénnel.

Kedden az Egészségügyi Minisztérium jelezte, az ország két legnagyobb oxigéngyártójánál hétfőtől újraindult a termelés. A tájékoztatás szerint mindkét vállalat „ütemezett karbantartási munkálatok” miatt állt le még október közepén. Olekszandr Komarida miniszterhelyettes a hír kapcsán arról beszélt, a koronavírus jelenlegi hullámának sajátossága, hogy a betegek lényegesen több oxigént igényelnek. Egyben megerősítette, Ukrajna teljes egészében el van látva a koronavírusos betegek kezeléséhez szükséges oxigénnel.

(zzz)