Felmérés: Minden harmadik ukrán a lakosság teljes átoltására szavaz

2021. november 7., 09:42 , 1083. szám

Ukrajnában minden harmadik polgár a lakosság teljes átoltását tartja a koronavírus terjedése ellen vívott küzdelem leghatékonyabb eszközének – derül ki egyebek mellett a Razumkov Központ októberi felméréséből.

A vizsgálatból kitűnik, hogy nincs egyetértés a polgárok között a Covid–19-koronavírus okozta járvánnyal összefüggő kérdésekben. Így a válaszadók mindössze 18,5%-a bízik a koronavírussal fertőzöttek ukrajnai számára vonatkozó hivatalos információkban. A megkérdezettek 20,9%-a azt mondta, ezeket a számokat alulbecsülik, 23,1%-uk szerint pedig túlbecsülik. További 23,0% bevallotta, hogy nem követi ezeknek a mutatóknak az alakulását, 14,5% pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Ugyanakkor a válaszadók közel negyede (23,7%) nyilatkozott úgy, hogy átesett a Covid–19 betegségen, ami jelentősen eltér a hivatalos statisztikáktól. A Covid–19-en átesettek 15,4%-a azt mondta, hogy kórházban kezelték, 63,9%-uk saját bevallása szerint ambuláns kezelésben részesült (otthon, orvosi felügyelet mellett gyógyult), 20,3%-uk pedig magát kezelte, orvosi konzultáció nélkül.

A válaszadók 42,4%-a gondolja úgy, hogy az ukrán kormány nem képes megbirkózni a világjárvány fenyegetéseivel, 31,7%-uk szerint a kormánynak korlátozottak a lehetőségei a Covid–19-világjárvány leküzdésére, és csak a megkérdezettek 14,7%-a mondta azt, hogy az ukrán kormány képes a Covid–19-pandémia teljes leküzdésére.

Abban sincs egyetértés a polgárok között, hogy melyik a leghatékonyabb eszköz a koronavírus terjedésének megakadályozására. Így a lakosság teljes átoltását a válaszadók 31,1%-a nevezte a leghatékonyabb módszernek, az ukránok 18,4%-a viszont az egészségügyi intézmények széles körű mozgósítását és a koronavírusos betegek kezelését tartja hatékonynak, míg 17,2% a fertőzöttek elkülönítése mellett tette le a garast.

Sokkal kevesebben nevezték a koronavírus terjedése elleni küzdelem leghatékonyabb módszerének a megelőző intézkedések bevezetését a kockázati csoportok vonatkozásában – a válaszadók 8,2%-a támogatta ezt a lehetőséget. A megkérdezettek 5,9%-a a totális karantén bevezetése mellett foglalt állást. Az egyéb válaszlehetőségeket a kutatásba bevontak 2,2%-a választotta, 17%-uk pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.  

(hk)