A kisugolykai karszthídhoz szerveznek túrát a Kárpátjárók

Túraajánló

2021. november 9., 18:18 , 1083. szám

A Kárpátjárók csapata november 14-én Horváth Zoltán vezetésével újabb túrát szervez. Ezúttal az Uglya–Sirokoluzsanszki Természetvédelmi Területet látogatják meg, és természetesen az épített örökségek kedvelőinek is kedveskednek, hiszen a mihálkai fatemplomot is megnézik.

Túrázni minden évszakban érdemes, hiszen a természet más-más arcát mutatja évszakonként. Vegyük sorba, mit is láthat a kedves túrázó, ha a Kárpátjárókkal tart november 14-én.

A túra első állomása a mihálkai fatemplom, melyet 1688-ban építettek Szent Mihály tiszteletére. A templom azoknak az ukrajnai templomoknak egyike, melyekben a XVII–XVIII. században vászon­alapú festményekkel vonták be a falakat.

A templomlátogatást egy összesen 5 km hosszú gyalogtúra követi az Uglya–Sirokoluzsanszki Természetvédelmi Területen, ahol hatalmas mészkőtömbök találhatók, amelyekben karsztos felszínformák is előfordulnak, többek között közel 30 karsztos barlang. Itt található az Ukrán-Kárpátok legnagyobb barlangja a Druzsba (Barátság), amelyben a járatok hossza meghaladja az egy kilométert. A túra során természetesen a barlang bejáratát is láthatják majd, s nem utolsósorban a karszthídnak nevezett monumentális mészkőképződményt, mely a túra csúcspontja lesz.

Jelentkezni Horváth Zoltánnál lehet a +380665071224-es mobilszámon vagy a karpatjaro@­gmail.com e-mail-­címen.      

jt