Locke & Key – Kulcs a zárját: visszatekintő és a második évad ajánlója

Sorozatajánló

2021. november 9., 20:31 , 1083. szám

A Locke & Key – Kulcs a zárját 2020 februárjában mutatkozott be a Netflixen, a 10 részes első évad pedig rögtön megosztotta a nézőközönséget. Azok, akik a történet alapjául szolgáló képregényeket ismerték, sérelmezték, hogy a Joe Hill és Gabriel Rodriguez páros által jegyzett eredeti sztorihoz képest a tévés változat egy negédes gyerekmese lett. A széria készítői hallgattak is a kritikákra, a folytatást már sokkal sötétebbre és véresebbre vették. A lényeg viszont nem változott, a produkció még mindig azoknak szól leginkább, akik imádtak elveszni a Roxfort folyosóin. Bár már írtunk az első évadról, de nem mehetünk el szó nélkül a második évad mellett, amely megtekintése előtt jó volt újra megtekinteni az első etapját ezen különleges sorozatnak.

A történet arról szól, hogy egy tragédiát követően Nina Locke (Darby Stanchfield) három gyerekével együtt visszaköltözik a család ősi birtokára. Az ódon kastélynak, amelyben új otthonra lelnek, már a neve is elég beszédes, hiszen Kulcsháznak hívják. A Locke gyerekek, azaz Kinsey (Emilia Jones), Tyler (Connor Jessup) és a legfiatalabb, de korához képest rettenetesen kalandvágyó Bode (Jackson Robert Scott) közösen fedeznek fel egy nagy titkot: a házban misztikus kulcsok vannak elrejtve, amelyek suttognak a gyerekekhez, a zárnyitó eszközök segítségével pedig különleges képességekre tesznek szert.

A Netflix szériája olyan, mintha egy Harry Potter-másolatot néznénk, azaz gyerekek csodálkoznak rá a mágia világára, és szállnak szembe a gonosszal. A három testvérnek pedig minden bátorságára és erejére szüksége van az életben maradáshoz, hiszen a Dodge nevű alakváltó démon rettenetes fenyegetést jelent rájuk. Ez leginkább a második évadban igaz, amikor az Echo néven is emlegetett főgonosz egy Gabe (Griffin Gluck) nevű srác bőrébe bújva úgy kerül Locke-ék közelébe, hogy Kinsey-vel kezd el járni.

Ha megfigyeljük J. K. Rowling sztoriját, Voldemort is gyakran csinált hasonlót, azaz mások alakját felvéve tévesztette meg a jófiúkat. A klisés húzás azonban itt is működik. A Locke & Key – Kulcs a zárját új évadában Dodge-ot Griffin Gluck alakításában látjuk szinte végig, a fiatal színész pedig lubickol a szerepben. A hab a tortán, hogy a titokban szintén démon Eden (Hallea Jones) személyében nagyszerű cinkostársa van a fiatal színésznek a kamerák előtt.

A főgonosz és csatlósa olyankor is simán elviszik a hátukon a sorozatot, amikor a forgatókönyvírók a szerelmi sokszögekkel, a lapos családi drámázással és a néha sehová sem tartó sztorival a sarokba szorítják saját magukat.

Az a 10 rész, amelyet most október végén megkaptunk a Netflixtől, tényleg csak arról szól, hogy a Locke testvéreket az orruknál fogva vezeti két démon, a végén rájönnek mindenre, és egy nagy összecsapás keretein belül lerendezik a jók és a rosszak a nézeteltérést. Azoknak a nézőknek viszont, akik az első etap esetében sérelmezték, hogy nem volt elég horrorisztikus, jó hírünk van, mert a Locke & Key – Kulcs a zárját második évadjában elszabadul a pokol: egymás után harapnak a fűbe a karakterek, a hangvétel nagyon sötét, és ahhoz képest, hogy egy családi szériáról van szó, még a vér is meglepően sokszor fröcsög.

A Carlton Cuse (Lost, Bates Motel, Tom Clancy’s Jack Ryan) által vezetett alkotói csapat a kulcsok tekintetében is kitett magáért, ezúttal sokkal izgalmasabb és meglepőbb képességeket kapnak Locke-ék a mágikus eszközöktől.

További jó hír, hogy a sorozat új fejezetében alaposabb világépítésre is maradt idő. Az egyik epizódban elkalandozunk a XVIII. századba, megismerkedve Locke-ék eredetsztorijával, az első kulcskészítő meséjével, valamint azzal, hogyan szabadultak rá először a világra a barátságtalan démonok. Amellett pedig, hogy a Locke & Key univerzuma szépen bővült, nem csak a gonoszok oldalán kapott nagy erősítést a színészi gárda. A Locke gyerekek nagybátyja, Duncan ezúttal a történések középpontjában találta magát, és az őt alakító Aaron Ashmore rendkívül meggyőző teljesítményt nyújtott végig.

Az új évad minősége hullámzó, de akinek az első 10 részben tetszett, hogy Kinsey, Tyler és Bode gyermeki rácsodálkozással ásták magukat egyre mélyebbre a mágia világában, azoknak a Locke & Key – Kulcs a zárját ismét kötelező néznivaló. Az utolsó két epizódra kissé kifulladt a sztori, de a fináléban látott csúcspont után azt kell, hogy mondjam, izgatottan várom a folytatást.

FS