Kormányátalakítás: négy minisztert egy csapásra

2021. november 10., 14:44 , 1083. szám

November 4-e a „káderkérdések” napja volt a Legfelső Tanácsban. A hetek óta ígérgetett kormányátalakítás végre elkövetkezett. Előterjesztendő az új védelmi miniszter személyét, illetve kézben tartandó eltévelyedésre hajlamos „képviselőnyáját”, Volodimir Zelenszkij elnök is megjelent a parlamentben.

Az államfő a képviselőkhöz szólva mindenekelőtt köszönetet mondott Andrij Taran távozó védelmi miniszternek. Mint fogalmazott, háborús időkben fontos időnként felváltani azokat, akik mindent kiadtak magukból a szolgálati helyükön. Ezután az elnök a képviselők figyelmébe ajánlotta Taran utódját, Olekszij Reznyikovot, aki a miniszterelnök-helyettesi tisztséget és a reintegrációs tárcát hagyta ott a Védelmi Minisztériumért.

Reznyikovnak állítólag nem volt ínyére a számára visszalépést jelentő váltás, ám Zelenszkij elnök ajánlotta fel a tárcacserét, amit ő nem utasíthatott vissza. A miniszterjelölt beszédében a káderpolitikát nevezte meg prioritásként, bérkiegyenlítést és az étkeztetés javítását ígérve a katonáknak – természetesen az ország védelmi képességeinek szüntelen fokozása, a hadsereg és a védelmi tárca hatásköreinek észszerű megosztása mellett.

A kinevezés körüli vita egyáltalán nem volt békésnek mondható. Az Európai Szolidaritás az ülésteremben elhelyezett plakátjain emlékeztetett arra az orosz zsoldosok Ukrajnába csalogatására és törvény elé állítására szervezett titkosszolgálati akcióra, amely állítólag kormányzati kiszivárogtatás miatt fulladt kudarcba. Emellett a kórházakban tapasztalható oxigénhiányt is felrótták az elnöknek.

A Nép Szolgája parlamenti frakciójából kiutált Geo Lerosz képviselő még érkezett leárulózni az elnököt, mielőtt kikapcsolták volna a mikrofonját. Az elhallgattatása nem akadályozta meg a honatyát abban, hogy az elnök és a meghívottak páholya felé fordulva a mindenki által jól ismert mozdulattal felmutassa a középső ujját. A kormánypárti frakció természetesen mindjárt kezdeményezte az ügyrendi bizottságnál, hogy járjon el az illetlenül viselkedő képviselővel szemben. A segodnya.ua által megszólaltatott jogászok később úgy vélték, hogy az illetlenül viselkedő képviselővel szemben nemcsak közigazgatási szabálysértés miatt indulhatna eljárás, hanem akár hazaárulásért is felelősségre vonhatnák.

Végül a honatyák 273 igen szavazattal jóváhagyták Reznyikov kinevezését. Ezúttal az „egypárti” parlamenti többség szavazatai (228) is elégségesek lettek volna a jelölt kinevezéséhez, ám A Jövőért (16) és a Bizalom (19) frakciók, valamint 10 független honatya is támogatta az elnök jelöltjét.

A képviselők a nap folyamán meghallgatták a védelmi miniszterré átminősített Reznyikov helyett miniszterelnök-helyettesnek, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszternek jelölt Irina Verescsukot. A kormánypárti képviselőből lett miniszterjelölt egy, a tárca égisze alatt működő társadalmi tanács létrehozását ígérte, valamint a reintegrációs tervek megfelelő finanszírozását. Azonban, ha jól értettük a szónokot, a hangsúly nem a költségvetési pénzek felhasználásán volt, hanem a külföldi partnerek, szervezetek forrásainak bevonásán. Verescsuk hangsúlyt kíván fektetni az emberközpontúságra, amely szerinte a „reintegráció kulcsa”. Mint fogalmazott, meg kell tanulniuk a megszállt területeken élők szemével látni a dolgokat, hiszen az ő szíveikért folyik a küzdelem.

A következő meghallgatott Pavlo Rjabikin volt, akit az Állami Vámszolgálat éléről vezényeltek át a gazdaság stratégiai ágazataiért felelős tárca élére.

„A legfontosabb a kiváló minőségű modern csúcstechnológiás fegyverek és katonai felszerelések biztosítása hadseregünk számára” – fogalmazta meg krédóját a tisztviselő. Ugyanakkor az egyik kormánypárti honatya korábban a parlamenti folyosón olyan emberként jellemezte Rjabikint, aki érti, mit jelentenek az elnök „egyértelmű utasításai”.

Julija Szviridenko, akit a gazdasági minisztériumot is irányító miniszterelnök-helyettesnek jelöltek, prioritásaiként a gépgyártás, ezen belül is a hajóépítés fejlesztését, az energiaszektorban az épületek hőszigetelését, az informatika terén a védelmi és egészségügyi megrendelések növelését jelölte meg. Emellett a mezőgazdaságban az adóterhek csökkentését, öntözési program beindítását, a termésátlagok és az export növelését helyezte kilátásba, az építőiparban pedig az 1990-es eredmény (évi 20 millió négyzetméter átadása) elérését tűzte ki célul.

Figyelemre méltó, hogy a már említett Reznyikov kivételével – akinek megválasztását az elnök a helyszínen kísérte figyelemmel – a miniszterjelöltek egyike sem kapta meg a kormánypárti frakciótól a kellő számú szavazatot a megválasztásához. Bizony szükség volt a két függetlenekből álló képviselőcsoport, A Jövőért és a Bizalom szavazataira, hogy ne fulladjon kudarcba a kormányátalakítás.

Ami az ellenzéket illeti, a Haza, a Hang és az Ellenzéki Platform – Az Életért frakciók egyetlen kormánypárti jelöltet sem támogattak.

Mint ismeretes, a Legfelső Tanács november 3-án Roman Abramovszkij környezetvédelmi minisztert is menesztette, utódjáról azonban még nem döntöttek.

Az Interfax–Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozó David Arahamija, a Nép Szolgája frakcióvezetője szerint a kormányátalakítás folytatódni fog, bár talán csak hónapok múltán. Szerinte további két poszton történhet változás.      

(ntk)