Kárpátalja: Ismét felütötte fejét a gyermekbénulás

2021. november 11., 12:32 , 1083. szám

Miközben tombol a koronavírus-járvány negyedik hulláma, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy más betegségek is léteznek a világon. Minap a bbc.com számolt be arról, hogy Kárpátalján öt gyermeknél mutatták ki a poliomielitiszt, avagy a járványos gyermekbénulást. A gyerekek egyike sem volt beoltva a betegséget okozó poliovírus ellen.

Viktorija Timcsik megyei epidemiológus a portálnak elmondta, két gócban mutatták ki a vírust. Ezek egyike összefüggésbe hozható a fertőzés közelmúltbeli felbukkanásával Rivne megyében.

Az első fertőzést egy 12 éves técsői járási lánynál igazolták. Az iskolásnál még szeptember 13-án alakultak ki akut bélrendszeri rendellenességek. Három nappal később felment a láza, szeptember 17-én a tünetek deréktáji fájdalmakkal egészültek ki. Másnap a lány már nem tudott lábra állni.

Ezután a gyereket akut petyhüdt bénulás gyanújával a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórházba szállították, ahol mintát vettek tőle, melyben a Közegészségügyi Központ kijevi virológiai referencialaboratóriuma kimutatta a fertőzést. Később az 1-es típusú poliovírus jelenlétét a mintában egy helsinki laboratórium is megerősítette – közölte Mahdalina Szemenyak, a megyei gyermekkórház orvos igazgatója.

A továbbiakban a beteg két testvérétől is mintát vettek. Az első tünetek, az emésztőrendszeri panaszok náluk is jelentkeztek, a poliovírus jelenlétét azonban esetükben nem igazolták.

A técsői járási lány október közepén átkerült az infektológiai osztályról a neurológiai osztályra. Bal lábának mozgása még nem állt helyre, a gyermeknek nehezére esik a lábára nehezedni. Az elkövetkező hónapokban a rehabilitációja fizikoterápiával, masszázzsal, vitaminterápiával folytatódik. Az elveszett idegrendszeri vezetőképesség helyreállításához egy-másfél év aktív munka szükséges – jelezte Szemenyak.

A beteg édesanyja nem kívánt nyilatkozni, az oltáshoz való viszonyulása azonban egyértelműen megváltozott. A kórházban elmondták, hogy hozzájárult két másik gyermeke beoltásához a poliovírus ellen, holott korábban ellenezte a vakcinázást.

A fenti eset nincs összefüggésben a poliovírus okozta Rivne megyei bénulással. A megbetegedések miatt indult vizsgálat ugyanakkor kimutatott egy másik fertőzési gócot, mondta el Viktorija Timcsik. A négy kárpátaljai gyermeknél, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött Rivne megyei gyermekkel, megerősítést nyert a 2-es típusú poliovírus jelenléte. Az orvosok ugyanakkor nem közöltek részleteket azzal kapcsolatban, miként érintkezhettek a kárpátaljai gyermekek Rivne megyei társukkal. Timcsik információi szerint a fertőzöttek szülei nem fordultak orvoshoz, jelenleg a gyerekek otthon tartózkodnak a körzeti gyermekorvos és szüleik felügyelete alatt.

Akárcsak a técsői járási lány, ezek a gyerekek sem voltak beoltva a poliovírus ellen. A két eset közötti különbség annyi, hogy az utóbbiak szülei vallási meggyőződésből utasították el az oltást. A Rivne megyei esetben is vallási meggyőződésből mondtak nemet a vakcinára a szülők.

Szerencsére az ukrajnai szülők mai nemzedéke nem ismeri a poliomielitiszt. Szinte mindegyikük átesett gyermekkorában a poliovírus elleni teljes oltáson. Az 1950-es években azonban még ezerszám bénultak meg a gyerekek a betegség következtében.

A biztonság illúzióját kelti, hogy nincs járvány, mondják az orvosok. Ezért Ukrajnában állandósult tendencia a rutin oltások elutasítása. Pedig amikor az 1950-es évek közepén megjelent a poliomielitisz elleni vakcina, az emberek világszerte sorban álltak az oltásért.

Kárpátalján jelenleg a poliomielitisz  ellen a gyermekek 49%-a van beoltva. Az oltottak arányát tekintve a Técsői, a Huszti és a Rahói járások a sereghajtók.

A megyében folyamatosan növekvő tendenciát mutat az oltás elutasítása – mondta el Anatolij Psenicsnij, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció Egészségügyi Főosztályának vezetője. A családorvosok igyekeznek meggyőzni a vakcina fontosságáról az ajánlott oltási ütemterv alá eső korosztályokhoz tartozók szüleit, valamint az idősebbekét is, akik korábban elutasították az oltást. „Ukrajnában jó minőségű szertifikált vakcinák érhetők el – mutat rá Psenicsnij. – Azonban a vakcinaellenes kampány a tömegtájékoztatási eszközökben és a közösségi médiában sajnos erősebb a vakcinázási kampánynál Ukrajnában.”

A megyében azt remélik, hogy megismétlődik a kanyaró elleni oltás „forgatókönyve”. Mint emlékezetes, 2018-ban, amikor egyre több lett a kanyarós eset, a kór ellen oltott gyermekek aránya alig érte el az 50%-ot, jelenleg viszont 94% körüli.

Legutóbb még 2015-ben fordult elő régiónkban poliomielitisz. Olekszandr Kvitasvili akkori egészségügyi miniszter két esetről számolt be, az egyik gyermek négyéves, a másik tíz hónapos volt. A miniszter hozzátette, egyik gyermek sem lett beoltva. A kárpátaljai köztisztasági és epidemiológiai szolgálatnál ugyanakkor nem voltak meggyőződve róla, hogy a két említett esetben poliomielitisszel van dolguk. A gyerekek idővel „felépültek a kórból” – közölte az Egészségügyi Minisztérium.

(zzz)

 

Mi az a poliomielitisz?

A járványos gyermekbénulás akut fertőző betegség, amelyet a poliovírus okoz. Emberről emberre széklettel és nyállal terjed, ezenkívül a fertőzött élelmiszerekkel és vízzel. A vírus a szájon keresztül jut be a szervezetbe, a véráramba kerül, és az idegrendszert támadja meg, gyakran egész életre szóló bénulást okozva.

Az első tünetek a láz, a fáradtság, a fejfájás, a hányás, a nyaki izmok gyengesége és a végtagi fájdalom. A bénulás néhány óra alatt kialakulhat. Gyakran érinti a lábakat, de minden tizedik beteg halálát fulladás okozza a tüdőizmok bénulása következtében.

Az UNICEF szerint minden 200. fertőzött egy életre megbénul. Mások tünetmentesen esnek át a betegségen, de továbbadhatják a kórt.

Minden beoltatlan ember megbetegedhet – gyermek és felnőtt egyaránt. De a legsebezhetőbbek az öt év alatti gyermekek.

Az orvosok hangsúlyozzák, a betegség ellen védekezni csak a védőoltással lehet, mivel nem létezik hatásos kezelés. Kétféle biztonságos és hatékony gyermekbénulás elleni vakcina létezik: az inaktivált poliovakcina (IPV), amelyet injekcióban adnak be, és a gyengített poliovírust tartalmazó fajta (OPV), amelyet szájon át alkalmaznak.

A Megelőző védőoltások ukrajnai naptára szerint a gyermekeket 2, 4, 6, 18 hónapos korban (IPV), majd 6 és 14 évesen (OPV) oltják be. Hat adag vakcina elegendő ahhoz, hogy életfogytig tartó immunitás alakuljon ki a gyermekbénulás ellen.

(hk)