Alakulnak az ukrajnai földárak

2021. november 12., 15:45

A földpiac működésének első négy hónapja alapján a termőföld súlyozott átlagára hektáronként 42 354 hrivnya – írja az UNIAN hírügynökség Roman Nejterre, a Kijevi Gazdasági Iskola (KSE) Élelmiszer- és Földhasználat-vizsgálati Központjának szakértőjére hivatkozva.

„Az ár a földrészleg rendeltetésétől függően jelentősen eltérhet. A „mezőgazdasági árutermelésre” szánt föld súlyozott átlagára 34 ezer hr/ha. A medián ár körülbelül 31 ezer hr/ha. De ha megnézzük a „személyes mezőgazdasági használatra” szánt föld súlyozott átlagárát, akkor az a többszöröse lesz a medián árnak (a súlyozott átlagár 52 170 hr/ha, a medián ár 22 877 hr/ha – UNIAN)” – mondta el a szakértő.

Nejter szerint két régióban a legmagasabbak az árutermelő földrészlegek árai – ezek Kijev és Lviv megyék. Annak ellenére van így, hogy ezekben a régiókban nem a legtermékenyebb a föld. A helyzet az, mutat rá a szakértő, hogy a földrészlegeket a távlati ingatlanfejlesztési elképzelések céljaira is felvásárolhatják.

Az árképzést befolyásoló másik tényező a föld termékenysége, jelezte a szakértő. Ukrajnában a legdrágább földek Hmelnickij, Vinnicja, Poltava és Cserkasszi megyékben találhatók.

„Ha a legtermékenyebb régiókat vesszük figyelembe, akkor Hmelnickij, Vinnicja, Poltava és Cserkasszi megyékben a személyes mezőgazdasági használatra szánt földek esetében az átlagár 30–35 ezer hr/ha, az árutermelésre szánt földek esetében 37–40 ezer hr/ha” – jelezte Nejter.

(unian.ua/Kárpátalja)