Az elemzők frissítették a világ legsérülékenyebb gazdaságainak rangsorát

2021. november 15., 13:15

A Scope Ratings német hitelminősítő szakértői 95 országot értékeltek a sebezhetőség és a külső gazdasági kockázatokkal szembeni ellenállóság tekintetében. Libanon, Zambia és Angola gazdaságai lettek a sereghajtók – írja a korrespondent.net.

Az elemzők rámutatnak, hogy 2020-ban, a koronavírus-válság közepette a nemzetgazdaságoknak meg kellett küzdeniük az inflációval. Idén azonban javulni kezdett a helyzet, ami a világjárványt illeti, és a központi bankok fokozatosan szigorítanak a monetáris politikán.

A lista összeállítása során a szakemberek azt vizsgálták, mennyire sérülékeny az adott ország egy esetleges fizetésimérleg-válság esetén (amikor a jegybanknak nincs elegendő nemzetközi tartaléka a nemzeti valuta támogatására), s hogy az államok miként viselik ezeket a nehézségeket.

Ennek alapján a világ leggyengébb gazdaságai közé sorolták a már említett három országon kívül Grúziát, El Salvadort, Fehéroroszországot, Srí Lankát, Argentínát, Örményországot és Törökországot.

Ami Ukrajnát illeti, az ország jelentősen javítva pozícióján a 2018-as helyezéshez képest a 95. helyről a 80. helyre lépett előre. Hivatalos valutatartalékai 2021 októberére megközelítették a 30 milliárd dollárt, miközben a hrivnya volatilitása és az általános devizakockázatok mérséklődtek.

Korábban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 3,5 százalékos növekedést jósolt az ukrán gazdaság számára 2021-re és 2022-re.

(korrespondent.net/Kárpátalja)