A halottak hadserege (Army of the Dead)

Filmajánló

2021. november 17., 13:21 , 1084. szám

Zack Snyder a 300-ban újragondolta és -értelmezte a poros szandálfilmeket, aztán a Watchmennel elkészítette az eddigi talán legjobb szuperhőskalandot, hogy aztán beszippantsa őt a DC felemás, sötét moziuniverzuma. Most meglepetéshúzásként visszatért a kezdetekhez, amikor is elsőfilmesként sikeresen vérfrissítette a zombitémát George A. Romero Holtak hajnalának újragondolásával. A különbség csupán annyi, hogy A holtak hadseregében egy film rebootolása helyett több más sztoriból fércelte össze a maga Frankenstein-zombiját.

Hangulatos rock ’n’ rollra spriccel a vér, a kaszinóban halomra hullanak a népek, halálukból feltámadt szerencsejátékosok és táncosnők belezik a még élő tisztes honpolgárokat: a bűnös város sosem merült még ilyen mélyre a pokolban. Ám a hadsereg gyorsan közbelép – mivel a felvezető jelenetből kiderül, természetesen ők az egész káosz okozói –, először szétbombázza, majd hatalmas konténerfallal veszi körül a zombivész sújtotta metropoliszt. Szigorúan lassított felvételeken megismerkedhetünk a sztori későbbi főhősével, Scott Warddal (Dave Bautista) és leendő társaival, ahogy igen művészien aprítják az élőhalottakat. Természetesen dráma is jut a nézőnek, de elsősorban vérbő, trancsírozós feketehumor, amit később sem nélkülöz a történet. A vész elmúlt, Ward „Én csak a szakács vagyok itt” stílusban éli tovább az életét, és küzd önálló, önfejű lányával, Kate-tel (Ella Purnell – Wildlike, Demóna). Teljesen váratlanul, remek ajánlattal egy japán „üzletember”, Mr. Tanaka (Hiroyuki Sanada) keresi fel a nyugdíjba vonult harcost: saját, verbuvált zsoldosai élén be kell jutnia a falak mögé, hogy kimentsen 200 millió dollár készpénzt még azelőtt, hogy a sereg atomot dobna a városra.

Ward a szebb jövő reményében összerántja a csapatát, beosonnak a városba, ott azonban szembesülniük kell a ténnyel: ezek a zombik, az alfák nem holmi csoszogó agyhalottak, hiszen üzletet kell kötni velük a szabad áthaladásért, és ha beüt a ménkű, szinte szektaként működve, vezérük nyomában, szervezetten, hadseregként rontanak rá a (még) élő betolakodókra.

Snyder író-rendező-operatőrként nem tette magasra a lécet, bár némi drámát, gyenge moralizálást csempészett a sztoriba – ami miatt párszor le is ül a történet –, nyilvánvalóan a látványra, az akcióra koncentrált.  Ezekre persze nem lehet panasz: bár az elején néha már zavaró a szándékosan használt képéletlenség, a romokban heverő Vegas jól néz ki, és a film fő „mondanivalója”, a bűnös, mocskos, véres, beles, agyas gyilok is rendben van, remek zenei aláfestéssel mindkét oldalról változatos elmúlásokat láthatunk.

Holtak alkonya… Lehet átokgolyózáport szórni A halottak hadseregére, hogy lopott anyag, gyenge párbeszédekkel, feldobott, de nem kidolgozott ötletekkel, többségében sablonos fordulatokkal, de azt a keveset, amit a film kimondatlanul is vállalt, megharcolta: egy agyvelőzúzó, néha megakadó, de látványos gyilokmachine, aminek – nem titok! – nyitott fináléjában végre méltó helyet kap a The Cranberries klasszikus Zombie-ja is. Talán csak – Bill Murray után szabadon – egy zombi Tom Jones vagy Celine Dion hiányzik még belőle.

Akinek pedig még nincs elege az élőhalottakból, tanúja lehet majd a Zombiverzum kibővülésének: Snyder atyáskodása mellett Christian Slater és Vanessa Hudgens színre lépésével jön majd az Army of the Dead: Lost Vegas című, részben a mostani szereplőket is hadra fogó előzményszéria. Emellett Schweighöfer már meg is rendezte magát és Nathalie Emmanuelt (Trónok harca, Halálos iramban-széria) a keresztségben Army of Thieves névre hallgató felvezető moziban. Hadseregekből tehát nem lesz hiány, csak kapjunk válaszokat az eddig meg nem válaszolt kérdéseinkre! Nemsokára pedig hasábjaink helyet adnak a már említett sorozat, illetve mozifilm ajánlóinak is. Jó szórakozást kívánok!

FS