Koronavírus: Már csak jobb lehet?

2021. november 17., 09:42 , 1084. szám

Ukrajnában az elmúlt héten rendre 20 ezer feletti volt a koronavírussal fertőzöttek napi száma, a halottaké pedig többször is meghaladta a 700-at. A kormányzat azzal igyekezett vigasztalni a lakosságot, hogy elértük a járvány csúcsát, s a megbetegedések száma már néhány napon belül csökkenni kezd.

Több mint 800 halott

„Sajnos Ukrajnában a legtöbb megye a vörös zónában van, de ezen a héten bekövetkezett a stabilizálódás, és a régiók többségének esetében állíthatjuk, hogy elérték a platót. Úgy gondoljuk, hogy már ezen a héten, a jövő héten megkezdődik a visszaesés” – jelentette ki múlt pénteki sajtótájékoztatóján Denisz Smihal miniszterelnök.

A hagyományosan szerényebb hét végi mutatók után hétfőn 16 308 igazolt új fertőzést jelentettek. Ugyanakkor a halottak száma 838 volt, ami új országos csúcs.

Kárpátalján a megyei állami adminisztráció weboldala szerint 378 új fertőzöttet jelentettek hétfőn, és tíz beteg hunyt el. A legtöbb új esetről a Huszti járásból (64), Ungvárról (55), továbbá a Nagyszőlősi és Szolyvai járásokból (41-41) érkezett hír. A megyében a koronavírusos betegeket ápoló 15 egészségügyi intézményben elkülönített 1 630 kórházi ágy kihasználtsága 72%-os volt.

A hétfői állapot szerint 17 régió vörös besorolású az országban, ezek Herszon, Odessza, Zaporizzs­ja, Donyeck, Dnyipropetrovszk, Szumi, Mikolajiv, Rivne, Zsitomir, Ivano-Frankivszk, Kijev, Luhanszk, Hmelnickij, Csernyihiv, Lemberg (Lviv), Voliny, Cserkasszi megyék.

Öt régió narancssárga besorolású: Kárpátalja, Vinnicja, Poltava, Harkiv, Csernyivci megyék. A sárga besorolást csupán Ternopil és Kirovohrad megyék őrizték meg.

Túl a csúcson

Jevhen Iszterbin elemző a vesti.ua-nak nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt hét során az új esetek számának legnagyobb növekedését Kárpátalja (+24%), Ivano-Frankivszk (+24%), Vinnicja (+23%) megyékből jelentették, míg a legnagyobb visszaesésről Herszon (-41%) és Szumi (-27%) megyékből érkezett hír.

Elmondása szerint az igazi csúcs a pozitív teszteredmények tekintetében Ukrajnában október 27-ére esett. Ezen a napon 33 951 pozitív PCR-tesztről és 8 351 pozitív antigéntesztről érkezett bejelentés, vagyis összesen 42 302 esetben igazolódott a fertőzés ténye. Azóta több régióból jelentették, hogy ami a napi új eseteket illeti, túljutottak a csúcson, s jelenleg az úgynevezett platón tartózkodnak, vagyis az esetszám nem nő tovább, bár egyelőre nem is csökken jelentősen.

Összességében 13%-kal csökkent a Covid–19 miatt kórházi kezelésre szorulók száma Ukrajnában az elmúlt hét során – mondta el Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy november 15-i sajtótájékoztatón.

„Az elmúlt három hónapban először fordult elő, hogy a kórházból elbocsátottak napi átlagos száma meghaladta a kórházi kezelésre szorulókét” – tette hozzá a tárcavezető.

Oltási eredmények

Az ukránok 28%-a a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapta már – közölte Ljasko.

„Az elmúlt héten több mint 1 millió 600 ezer oltást végeztünk el. Az ukránok 39,4%-a legalább az első adagot megkapta már a vakcinából. Teljesen be van oltva 28%” – jelezte a miniszter.

Hozzátette, a legalább egy adaggal beoltottak aránya Kijevben a legnagyobb – 61% –, Kijev megyében már közel 50%, Poltava megyében pedig 46%.

Ljasko szerint az elmúlt héten Kijevben, valamint Kijev, Dnyipropetrovszk és Cserkasszi megyékben oltották be a legtöbb embert. A sereghajtók közé tartoznak ugyanakkor Kárpátalja, Csernyivci, Donyeck és Kirovohrad megyék.

Kárpátalján a megyei állami adminisztráció vasárnapi tájékoztatása szerint az oltási kampány kezdete óta a medikusok 434 458 dózis vakcinát használtak fel, ezen belül 243 582 adagot nőknek adtak be.

„Ez azt jelenti, hogy százalékban kifejezve a nők vannak többen az immunizáltak között: a teljesen beoltottak 56,9%-át teszik ki” – idézi a portál Ihor Sinkarjuk megyei kormányzóhelyettest.

Vologya ezrese

Hétfőn Volodimir Zelenszkij elnök legújabb videoüzenetében bejelentette, december 19-től 1 000 hrivnyát fizetnek mindenkinek, aki megkapta a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát.

Állítólag azért teszik ezt, hogy „fellégezhessenek a polgárok és az üzlet”.

„A program a következőképpen fog működni: mindenki, aki megkapta a két oltást, ezer hrivnyát kaphat. Gyorsan és kényelmesen, vagyis a Gyija alkalmazáson keresztül. Ebből a pénzből bérletet lehet majd váltani edzőterembe vagy fitneszklubba, el lehet menni moziba, színházba, múzeumba, koncertterembe vagy kiállítási központba. Vagy jegyet lehet vásárolni az országon belüli utazásra, belföldi légi és vasúti közlekedésre” – idézi az elnököt az UNIAN hírügynökség.

Zelenszkij hozzátette, a programban azok is részt vehetnek, akik nem rendelkeznek a Gyija telefonos alkalmazással, az állam megteremti ennek a feltételeit is.

Sokakat meglepett a kormányzat váratlan lépése. Az UNIAN beszámolója szerint a közösségi médiában élénk vita bontakozott ki a bejelentésről. Egyesek szerint a kormánynak nem lesz elég pénze az akcióra, mások viszont úgy vélték, ez az egyetlen esély, hogy az ukránokat rávegyék a tömeges oltakozásra. Volt, aki egy Julija Timosenko miniszterelnöksége idején futott akció mintájára Vologya ezresének keresztelte el a juttatást.

Irány az iskola!

A kormányzat láthatóan nem tart attól, hogy az oktatási intézmények hozzájárulhatnak a koronavírus terjedéséhez, ezért sürgetik, hogy a diákok mielőbb térjenek vissza az iskolapadokba.

„A kormány ragaszkodik hozzá, hogy minden oktatási intézményben jelenléti oktatás folyjék. Hétfő óta (november 8. – a szerk.) felfüggesztették az oltatlan tanárokat és előadókat, így feltételezhetjük, hogy a kollektívák 100%-a be van oltva” – mondta Smihal kormányfő.

Utóbb bírálat érte a hatóságok részéről azoknak a kistérségeknek a vezetőit, ahol a kormány buzdítása ellenére sem sietnek újranyitni az iskolákat. Ugyanakkor a hírekből ítélve a polgármesterek többnyire nem a járvány miatt nyújtják el a karantént, hanem így próbálnak takarékoskodni a méregdrága tüzelővel.          

(zzz)