Nép Szolgája: A frakción tartják a szemüket

2021. november 17., 13:46 , 1083. szám

Ukrajnában az igazi ősz beköszöntével (de még a síszezon kezdete előtt!) megélénkült a politikai élet. Hétfőn tartotta tizenharmadik kongresszusát a Nép Szolgája. Előzetesen volt némi titkolózás az esemény körül, talán hogy fokozzák az érdeklődést.

Az egyetlen biztos napirendi pontnak az elnökválasztás tűnt, miután Olekszandr Kornyijenko, akit a közelmúltban megválasztottak a Legfelső Tanács alelnökévé, bejelentette, hogy lemond a kormánypárt vezetéséről. Mindjárt több potenciális jelölt neve is felmerült a pótlására, az embernek mégsem volt az a benyomása, mintha a Nép Szolgájánál egymás sarkát taposnák a fiatal, ambiciózus tehetségek. Valójában mind az öt jelölt, akinek a neve az utóbbi napokban elhangzott, a párt parlamenti frakciójának harcedzett tagja: Andrij Motovilovec, Jevhenyija Kravcsuk, Jelena Suljak, Mikola Tiscsenko és Halina Jancsenko. Vagyis folytatódott a hagyomány, mely szerint a kulcsfontosságú tisztségek betöltésekor csak a hatalompárti politikusok viszonylag szűk és kipróbált belső köre jöhet szóba.

Végül a párt vezetése az esti órákban megtartott kongresszuson egyedül Jelena Suljakot ajánlotta a tisztségre. A szavazás ennek megfelelően zökkenőmentesen zajlott le.

A megválasztása után mondott beszédében az elnök a pártszabályzat és a program megújításának előkészítését ígérte. Közölte, javaslatot tesz a Politikai Tanács Elnökségének létrehozására, amely az aktuális napi kérdésekben lenne hivatott döntést hozni. Fegyelmi Tanács megalakítását is kezdeményezi az elnök, amely a párttagokkal kapcsolatos ügyekben járna el.

Suljak azt ígérte, elnökként új kereteket kíván teremteni a párt és parlamenti, valamint önkormányzati frakciói közötti együttműködéshez. Szerinte a Nép Szolgájának igényesebbé kell válnia a frakciók munkájával szemben a hatalom minden szintjén, és figyelemmel kell kísérnie a választási ígéretek, az elnöki irányvonal, a pártprogram betartását, teljesítését.

„Csapatunk túl van megbízatása félidején, van tapasztalatunk, megtanultuk, hogyan kell együttműködni az önkormányzatokkal, végrehajtani a kulcsfontosságú reformokat” – mutatott rá az újdonsült elnök.

A kongresszus egyben felszólította a Nép Szolgája parlamenti frakcióját, hogy gyorsítsa fel a párt választási programjának végrehajtását jelentő törvényjavaslatok kidolgozását, illetve a benyújtásukat a Legfelső Tanácsnak. Említés történt ezzel kapcsolatban a kötelező nyugdíjbiztosítás bevezetéséről; a legszigorúbban büntetnék a korrupciót és a sikkasztást az Ukrán Fegyveres Erőkben és a Védelmi Minisztériumban; javítanák az oktatásban dolgozók bérezését; szabályoznák a háztartásihulladék-kezelést és ösztönöznék hulladékfeldolgozó üzemek építését; a rendőrök, ügyészek és Ukrajna Biztonsági Szolgálata munkatársainak esetében elkerülhetetlenné tennék a büntetőszankciókat hivatali visszaélés esetén.

„Ez nem a kimerítő lista, és nem az utolsó elvárásunk a frakcióval szemben. Ez csak a kezdet. A párt a továbbiakban is rajta fogja tartani a szemét a jogalkotási folyamaton” – hangsúlyozta Suljak.

Ezenkívül, a Nép Szolgája hivatalos weboldalán megjelent tájékoztatás szerint, a kongresszus felszólítja a megyei, járási, városi, községi és nagyközségi tanácsoknak a párt színeiben megválasztott képviselőit, városi, községi és nagyközségi polgármestereit, hogy – a törvényekkel összhangban – időben számoljanak be választóiknak az év során végzett munkájukról.   

(zzz)