Amit a behívóról tudni érdemes

2021. november 20., 09:03 , 1084. szám

Mivel az elmúlt hetekben több kérdés is érkezett szerkesztőségünkhöz a sorkatonai szolgálat megkezdésével, elsősorban a behívókkal kapcsolatban, arra kértük jogászunkat, hogy foglalja össze a tudnivalókat.

– Bevezetésképpen megjegyezném, hogy az Ukrajna egyes jogszabályainak a hadkötelezettség teljesítésével és a katonai nyilvántartás vezetésével összefüggő bizonyos kérdések tökéletesítését célozó módosításáról szóló törvény értelmében az ország jól ismert hadkiegészítő parancsnokságai afféle arculatváltáson estek át, s mostantól Területi Létszámfeltöltési és Szociális Támogatási Központokként szerepelnek (Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки). A továbbiakban Központként fogok hivatkozni rájuk.

A Központok nemcsak a behívás miatt küldhetnek idézést (повістка) a katonaköteleseknek, vagyis ha kaptunk egy aláírt, pecséttel ellátott cédulát, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy kezdhetünk csomagolni, mert megyünk katonának. Vegyük sorra, hogy miért is kaphatunk idézést!

Nyilvántartásba vétel („Приписка”)

Mint ismeretes, a területileg illetékes Központokhoz osztják be azokat a fiatalokat, akik az adott évben betöltik a 17. élet­évüket. Az intézkedés célja, hogy a sorköteles kor előtt álló fiatalembereket katonai nyilvántartásba vegyék, meghatározzák a létszámukat, a katonai szolgálatra való alkalmasságuk, a képzettségük fokát, számba vegyék a képesítéseiket. Egyúttal tanulmányozzák jellemüket, pszichológiai és erkölcsi tulajdonságaikat.

Erre az eljárásra általában január–márciusban kerül sor. Akit ebben az időszakban nem vettek nyilvántartásba, azt később is beidézhetik.

Az idézés pecséttel, a Központ vezetőjének aláírásával ellátott cédula, amelyen elvben azt is feltüntetik, hogy mi végre kéretik be a polgárt. A beidézettek kötelesek személyesen megjelenni a területileg illetékes járási vagy városi Központban, méghozzá az idézésben szereplő időpontban.

Az idézés hátlapján általában feltüntetik, hogy milyen dokumentumokat vigyen magával a beidézett személy:

• személyi igazolvány (ha az igazolvány kártyaalapú, rendelkezni kell lakcímigazolással);

• az adószámról kiadott igazolás másolata;

• a végzettséget igazoló dokumentum (érettségi bizonyítvány, diploma stb.) másolata;

• munkahelyi igazolás a betöltött tisztség, a szakma, az alkalmazásban állás idejének feltüntetésével (a diákoknak az osztály, évfolyam feltüntetésével);

• az oktatási intézmény vagy munkahely által kiadott jellemrajz;

• 4 db 3 x 4 cm-es fénykép;

• a képesítést, sportági kategóriát igazoló dokumentumok, vezetői jogosítvány – ha van.

Elmulasztani a jelentkezést az idézés nyomán csak méltánylandó okból lehet. Méltánylandó oknak minősül a rendkívüli helyzet, a beidézett személy súlyos betegsége, esetleg egy közeli hozzátartozó halála. Ezeket a rendkívüli helyzeteket azonban kivétel nélkül dokumentummal kell igazolni, ellenkező esetben a távolmaradás adminisztratív szabálysértésnek, bizonyos körülmények között bűncselekménynek minősülhet.

Akiknek a nyilvántartásba vétel után módosul a bejelentett lakcímük, kötelesek egy héten belül jelentkezni az új lakóhelyük szerint illetékes Központban.

Mire számíthat a fiatal a Központban?

A Központ munkatársai a nyilvántartásba vétel alkalmával egyenként elbeszélgetnek a fiatalokkal, ellenőrzik a szükséges dokumentumok meglétét, a nyilvántartási lap, a leendő sorköteles személyi aktájának hiánytalan kitöltését.

Ezután következik az egészségügyi vizsgálat. A nyilvántartásba vétel előtt állókat szakorvosok – sebész, terapeuta, neurológus, pszichiáter, szemész, fül-orr-gégész, fogorvos, bőrgyógyász stb. – vizsgálják meg. A vizsgálat eredményeit rögzítik a sorköteles lapján, megállapítva a katonai szolgálatra való alkalmasságát, illetve az egyes fegyvernemekben való szolgálatának esetleges korlátait.

A végső döntést a fiatal beosztásáról a nyilvántartásba vételi bizottság hozza meg a rendelkezésre álló dokumentumok, vizsgálati eredmények és a személyes elbeszélgetés alapján.

A behívás („Призов”)

Ukrajnában azokat a 18–27 év közötti, egészséges férfiakat hívhatják be sorkatonai szolgálatra, akik nem kaptak felmentést a katonai szolgálat alól, vagy nem jogosultak halasztani a szolgálat megkezdését. A sorköteles korú polgárok önként, szabad akaratukból, szerződéses alapon is jelentkezhetnek katonai szolgálatra. A felsőfokú (magiszter szintű) végzettséggel rendelkezők számára a sorkatonai szolgálat ideje egy év, a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők esetében 18 hónap.

A sorkatonai szolgálatra történő behívás lebonyolítására járási (városi) sorozóbizottságokat alakítanak a Központokban.

A sorköteleseknek a sorkatonai szolgálat letöltése végett megküldött idézések, a rájuk vonatkozó szabályok lényegében megegyeznek a nyilvántartásba vétel alkalmából küldött idézés kapcsán leírtakkal. Senkit ne tévesszen meg az idézés fogalmazása, amely egyes esetekben javasolja, máskor parancsba adja a címzettnek, hogy jelenjen meg a Központban. A jogszabályok által megállapított felelősség szempontjából a megfogalmazásnak nincs jelentősége, a sorkötelesnek mindenképpen meg kell jelennie a Központban.

A sorkatonai szolgálatra beidézett személynek a fentebb felsorolt dokumentumokon és másolatokon kívül rendelkeznie kell munkahelyi igazolással a havi jövedelméről, továbbá a házasoknak a házasságlevelük és a gyermekük születési bizonyítványa másolatát is fel kell tudni mutatni.

Egyéb idézések

A sorköteles, katonaköteles, tartalékos polgárokat a sorozási időszakoktól függetlenül bármikor beidézhetik a Központokba például a nyilvántartási adatok pontosítása végett, vagy mert meg kell jelenniük az orvosi bizottság előtt, esetleg továbbképzésre vezénylik őket katonai képesítés megszerzése vagy továbbképzés céljából. Kétségtelen, hogy aki adatpontosításra érkezik a Központba, ott mindjárt megkaphatja a következő idézést, amely a sorozóbizottság előtti megjelenésre vagy behívásra szól.

Az idézés kézbesítéséről

Köztudott, hogy vannak, akik megpróbálják halogatni a kötelező sorkatonai szolgálat megkezdését. Az első probléma, amellyel szembetalálják magukat: hogyan kerüljék el a Központ idézésének átvételét. Úgy gondolják – nem is alaptalanul –, hogy amennyiben nem kézbesítették számukra az idézést szabályosan, azaz nem vették azt át személyesen, nem igazolták az aláírásukkal az átvételt, akkor nem kötelesek megjelenni a Központban, és a hatóságok sem tekinthetik úgy, hogy ők ezzel kibújtak a katonai szolgálat alól.

Meglehetősen nagy a zűrzavar azzal kapcsolatban, vajon kiértesítettnek tekinthető az a polgár, akinek az idézését bedobták a postaládájába, netán a feleségének, szüleinek, egyéb közeli hozzátartozójának adták át a cédulát, avagy egyszerűen felhívták telefonon. Annyi bizonyos, hogy amennyiben a hatóságok meg akarják bírságolni, bíróság elé akarják idézni a polgárt, amiért nem jelent meg az idézés nyomán a Központban, bizonyítaniuk kell – akár a sorköteles személy aláírásával, akár a telefonbeszélgetés hangfelvételével, akár tanúkkal –, hogy valóban ki lett értesítve.

Kétségtelen, hogy a Miniszteri Kabinet 2021. január 20-i, 100. számú rendeletével (Про внесення змін до Положення про підготовку та проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за кон­трак­том) jócskán megnehezítette azok dolgát, akik kerülni igyekeznek az idézés átvételét.

A rendelet 21. pontja értelmében a járási/városi Központ vezetője legkésőbb december 25-ig köteles elrendelni a polgárok nyilvántartásba vételét a Központban. A „pripiszka” rendjével és határidejével kapcsolatos információkat a tömegtájékoztatási eszközökkel is közölni szükséges.

Az 56. pont kimondja, hogy a hadbiztosoknak legkésőbb három nappal azután, hogy jogerőre emelkedett a behívásról szóló elnöki rendelet, ki kell adniuk a sorkatonai szolgálatra való behívásra vonatkozó parancsukat.

Az idézések kézbesítését a Központok tisztviselői mellett a helyi önkormányzati szervek, a vállalatok, intézmények, szervezetek (köztük az oktatási intézmények) vezetői, a lakóházi közös képviselők, a háztulajdonosok is végezhetik. Emellett fokozták a vállalatok, intézmények, szervezetek felelősségét és szerepét, ami az általuk foglalkoztatott katona- és sorkötelesek nyilvántartását, illetve az idézések kézbesítését illeti.

Ezenkívül A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról szóló törvény 15. cikkelye 8. pontjának második bekezdése kimondja: ha az idézés bármilyen ok miatt nem jutott el a címzetthez, a sorköteles korú polgárok kötelesek a sorozás kezdetének az ukrán elnök rendeletében meghatározott dátumától számított tíz napon belül megjelenni a Központban. Aki ezt elmulasztja, vagy nem jelenik meg az idézésben szereplő időpontban, annak a Központ kezdeményezheti a felkutatását és az előállítását a rendőrség és a helyi önkormányzatok bevonásával. Idén márciustól a rendőrségnek jogában áll adminisztratív őrizetbe venni a katonai nyilvántartás szabályainak megsértőit, és jegyzőkönyv felvétele céljából előállítani őket a Központokban.

Egyszóval, egyre nehezebb arra alapozva kibújni a sorkatonai szolgálat alól, hogy az ember nem kapta meg az idézést.

Aktuális információ, hogy az elnök rendelete értelmében idén októbertől decemberig tart az őszi behívás.

Mire számíthatnak a távolmaradók?

A beidézettek indokolatlan (tehát dokumentumokkal alá nem támasztott) távolmaradása, a katonai nyilvántartással kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének elmulasztása adminisztratív jogsértésnek minősül, és 510–850 hrivnya bírságot vonhat maga után az Adminisztratív jogsértési törvénykönyv 210. cikkelye alapján. A szabálysértés megismétlődése esetén 850–1 700 hrivnya bírság szabható ki. Ugyanakkor a Büntető törvénykönyv 335. cikkelye a sorkatonai szolgálat alóli kibújást három évig terjedő szabadságkorlátozással rendeli büntetni. A behívás alóli kibújásért mozgósítás idején, „különleges időszakban” háromtól öt évig terjedő szabadságvesztés is kiróható. Ukrajnában 2014 óta van érvényben a „különleges időszak”.      

hk