Az influenza visszavág

2021. november 20., 16:27 , 1084. szám

Tavaly télen az influenza előfordulása mind a déli, mind az északi féltekén gyorsan csökkent, és röviddel a járvány kitörése után a vírus gyakorlatilag eltűnt. A koronavírus terjedésének megfékezésére alkalmazott fizikai távolságtartási intézkedések még hatékonyabbaknak bizonyultak az influenza megelőzésében. Ez azonban valószínűleg azt jelenti, fel kell készülni rá, hogy idén az influenzajárvány különösen súlyos lesz – írja cikkében a korrespondent.net.

Hogy miért kell számítanunk az influenza erőteljes támadására? Bizonyos értelemben a koronavírus és az influenza elleni immunválasz hasonló. A betegségen való átesés vagy a viszonylag friss védőoltások jó védelmet nyújtanak a következő fertőzésekkel szemben, de az ilyen védelem gyorsan elenyészik. Másrészt a korai újrafertőződések általában tünetmentesek vagy viszonylag enyhe lefolyásúak. De minél több idő telik el az immunitás megszerzése és az újbóli fertőzés között, annál nagyobb a kockázata, hogy ez az utóbbi fertőzés komoly lesz.

A tudósok szerint a 18 hónapon át a Covid–19 leküzdésére alkalmazott intézkedések jelentősen csökkentették a lakosság kitettségét az influenzavírusoknak, és az egész populáció természetes immunitása csökkent.

„Ez azt jelenti, hogy amikor az influenza visszatér, több embert érinthet, és súlyosabb betegségeket okozhat, mint egy normál szezonban. Valószínűleg ugyanez igaz más légzőszervi vírusokra is. Valójában ez máris így van: a közelmúltban az Egyesült Királyságban számos bejelentés érkezett különösen súlyos megfázásokról” – írja Paul Hunter, a Kelet-angliai Egyetem orvosprofesszora.

Az influenzavírusok gyorsan mutálódnak, így több törzsük is kering, és ezek évente változnak. Ha a domináns téli vírustörzs nem kerül be egy új vakcinába annak kifejlesztésekor, akkor a hatékonysága alacsonyabb lesz.

A közelgő tél sajátossága, hogy mivel az elmúlt 18 hónapban kevés volt az influenzás megbetegedés, a szokásosnál is nehezebb megjósolni, mely törzsek lesznek dominánsak ezúttal. Van még egy további kockázat: az együttes fertőzés (coinfekció, „társfertőzés”). A koronavírus egy másik – bakteriális, gombás vagy vírusos – fertőzéssel egyidejűleg is megfertőzheti az embert. Egy tanulmány, amely a koronavírus miatt kórházba került betegeket vizsgálta, kimutatta, hogy 19%-uk más fertőzés hordozója is volt. Megállapították, hogy a coinfekciós betegek gyakrabban halnak meg.

A világjárvány kezdetén, miközben az influenza még keringett, brit tudósok össze tudták hasonlítani a csak Coviddal fertőzöttek és az egyidejűleg influenza- és Covid-vírussal fertőzöttek eredményeit. A „társfertőzöttek” körülbelül kétszer nagyobb valószínűséggel kerültek intenzív osztályra, szorultak lélegeztetésre és haltak meg, mint azok, akik csak Covid-fertőzöttek voltak.           

(hk)