A körte biológiai növényvédelme V.

Ventúriás varasodás (Venturia pyrina)

2021. november 22., 09:48 , 1084. szám

A körteültetvényekben a varasodás közel azonos jelentőségű veszélyforrás, mint a tűzelhalás. A bioló­giai ültetvényekben igen nagy kárt tud okozni, ha a termelő nem gondolkozik előre, és nincs permetezési terve.

A körte ventúriás varasodása (Venturia pyrina)

A betegség a levélen és a gyümölcsön túl a hajtásokon is jelentkezhet. A levélen és a termésen – az almához hasonlóan – kb. 5-10 mm-es olajos folt, majd bársonyos, sötétbarna gombatelep (konídiumtartó gyep) jelenik meg. A hajtásokon sárgászöld, ovális folt mutatja a fertőzés jelenlétét, mely a későbbiekben hólyagosodni kezd, majd felrepedve értéktelenné teszi a termővesszőt. A körte esetében nemcsak a fertőzött leveleken képes áttelelni a kórokozó, mint az almánál, hanem a fertőzött hajtásokon is.

A fajták fogékonysága

A termesztésben lévő fajták szinte mindegyike érzékeny a varasodásra, rezisztens fajta máig nem létezik. Fokozottan érzékeny fajták, melyeken rendszerint évente jelentkezik a fertőzés: arabitika, Nyári Kálmán, Vilmos, hardenpont, diel, erdei vajkörte, Napóleon, krasszán, esperes stb. Valamivel ellenállóbb a fertőzésre, de fokozott figyelmet követel a termesztés alatt az árpával érő körte, a Clapp kedveltje, az Ilonka, a papkörte, a Serres Olivér stb.

Az agrotechnikai és mechanikai védekezés lehetőségei a biotermesztésben

A védekezés megegyezik az alma ventúriás varasodásánál követendő eljárással. (Lásd lapunk 1047. és 1048. számát!) Annyival azonban kiegészítendő a leírás, hogy a körte esetében a levélzet eltávolításával nem lehet teljesen eltávolítani a következő év potenciális fertőzésforrásait (a spórákat). Mivel a körténél a kórokozó a vesszőkben is megél és áttelel, különösen fontos szerepe van a kora tavaszi metszésnek, s ennek keretében a fertőzött részek eltávolításának és megsemmisítésének. Egyetlen otthagyott fertőzött vessző akár több hektárt is visszafertőzhet az év végéig. A biotermesztésben az egyetlen jó és hatásos védekezési módszer az alapos metszés.

Biológiai védekezés ásványi anyagokkal, növényi kivonatokkal

A körte varasodásának megelőzése és kezelése megegyezik az almánál leírtakkal.

A komplex védekezés még egy folyamattal kiegészül. A körte esetében rendkívül kritikus a virágzás előtti időszak. Ugyan a fertőzés már a rügypattanás előtt is képes terjedni és fertőzni, a virágzás időszakára tud jelentősen elszaporodni és nagy károkat okozni. Éppen ezért fontos a korona, a törzs és még a tarló lemosó permetezése is, több alkalommal.

1. Ősszel, a lombhullást követően, de még az erős fagyok előtt: lemosó permetezés (csak réz hatóanyaggal) 1500–2000 l/ha permetlémennyiséggel 1-1,5% töménységben. A lemosó permetezést úgy végezzük, hogy a fák törzsét is alaposan mossuk meg. Abban az esetben, ha a lombozat december első hetéig nem hull le maradéktalanul a körtefákról, a lemosó permetezést még egyszer el kell végezni december közepéig.

2. Tavasszal, még a rügypattanás előtt: ismételjük meg a lemosó permetezést az előzőleg leírtak szerint. Lehetőleg márciusban, 5 °C fok feletti hőmérséklet mellett, szélcsendes időben permetezzünk. A művelő utakat, sorközöket is kezeljük a permetszerrel.

3. Ha előző évben nagy kárt okozott a varasodás: ismételjük meg a rezes lemosó permetezést közvetlenül rügypattanás előtt, de az előző permetezés után kb. 5-7 nappal.

4. Rügypattanás időszakában: végezzünk lemosó permetezést rezes, kénes, olajos készítménnyel, ahogyan az almánál.

5. A továbbiakban: az almával azonos technológiát kell alkalmaznunk a fertőzés visszaszorítása érdekében. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza