A balszerencse áradása

Sorozatajánló

2021. november 23., 18:38 , 1085. szám

„Ne is nézd, ne is nézd, ez a műsor beárnyékolja egész életed, minden egyes epizód maga a döbbenet, így ne is nézd, ne is nézd” – énekli Neil Patrick Harris e heti sorozatunk első évada első részének elején. Remek kedv­csináló! Teljes mértékben egyetértek az Olaf grófot megszemélyesítő színésszel: tényleg ne nézzék, mert egy rendkívül szomorkás, komor, lehangoló, gyászos, boldogtalan, me­lankolikus, letört, borús és szívfacsaró alkotás, de nekem mégis az egyik kedvenc sorozatom.

Vannak könyvek, amelyek nagyon hálás alapanyagok, amikor megfilmesítésről van szó, mert olyan hangulatot árasztanak magukból és olyan vizuális képet tárnak elénk már a lapokon is, hogy az könyörög a nagyvászonért. Viszont vannak könyvek, amelyek egyszerűen nem működnek egyetlen filmbe összezsúfolva. Ilyenkor választhat a készítő: vagy filmsorozatban kezd el gondolkodni, vagy megpróbálja a kisképernyőre átültetni az alapanyagot. 2004-ben Jim Carrey főszereplésével olyan nevek közreműködésével próbálták meg vászonra vinni a Series of Unfortunate Events (A balszerencse áradása) című könyvsorozatot, mint Meryl Streep vagy Jude Law. Ugyan a film kritikai fogadtatása nem volt rossz, a megnyirbált történet és a szokatlan hangulat mégsem nyerte el kellően sem a könyvrajongók, sem pedig a moziközönség szívét. Röpke tizenhárom évvel később viszont gondoltak egyet Netflixék, és nekiveselkedtek a Baudelaire testvérek 13 kötetből álló, nyomasztó, de roppant izgalmas és szórakoztató történetének, immár sorozatként.

A fiatal Baudelaire testvérek – Klaus, Violet és Sunny – elveszítik szüleiket az otthonukat sújtó rejtélyes tűzesetben, ezután pedig a számukra ismeretlen Olaf grófhoz kerülnek gyámságba, akinek nem titkolt szándéka megszerezni a Baudelaire család vagyonát. A Baudelaire testvérek azonban jóval talpraesettebbek, mint az átlaggyerekek, és mindent megtesznek azért, hogy kikerüljenek számító gyámjuk markából, aki gyilkolni sem rest, ha a pénzről van szó. Így pedig kezdetét veszi Olaf gróf és Baudelaire-ék macska-egér játéka, ami ahogy már a nyitó képsorokban is elhangzik, se nem túl kellemes, se nem túl vidám – már ami Baudelaire-éket illeti. Mert nekünk, nézőknek olyan hangulatos élményt nyújt a testvérek kalandja, amit nagyon kevés film vagy sorozat eddig.

A történet tele van izgalommal, rejtéllyel, mindez egy sorozathoz képest kiemelkedő szereplőgárdával. Az évad végére csodálkozni fogunk, ha találunk olyan mellékszereplőt, akit látván nem vakarjuk tűnődve a fejünket, hogy hol is láttuk már az adott színészt. A teljesség igénye nélkül: Neil Patrick Harris legalább annyira brillírozik Olaf gróf szerepében, mint annak idején Jim Carrey tette azt, Patrick Warburtont élmény hallgatni, ahogy a könyvek fiktív írójaként, Lemony Snicketként narrálja a történéseket, de ott van Will Arnett, Cobie Smulders, és még sorolhatnám, de nem szeretném ellőni az összes szereplőt, ugyanis tényleg nagyon kellemes meglepetéseket okoz az, amikor váratlanul belebotlunk egy-egy ismerős arcba. A Baudelaire testvéreket alakító színészek neve ugyan kevésbé ismert, de annál ígéretesebbek az itt nyújtott teljesítményük alapján, már ami a két idősebb testvért illeti. Malina Weissman alakítja Violetet, Louis Hynes Klaust, a csöpp Presley Smith pedig Sunnyt, bár nála a kora révén még aligha beszélhetünk színészetről. K. Todd Freemant szintén érdemes kiemelni, mert ugyan őt is csak néhány film mellékszereplőjeként láthattuk eddig, Mr. Poe szerepében nagyon ügyesen megtalálja a helyét az illusztris szereplőgárdában.

A látványvilág kellően nyomasztó, de egyben meseszerű is. Talán a Halottnak a csók (Pushing Daisies) az egyetlen olyan sorozat, amely kicsit eszembe juttatja A balszerencse áradásának hangulatát, de ott inkább az eltúlzottan vidám színvilág volt azt, ami a történet morbid fennhangját kiemelte, itt a sötét látványvilágból tűnik ki az az optimizmus és kitartás, amit a három Baudelaire gyermek áraszt magából. Mert végtére is erről szól a sorozat: három testvérről, akik akkor is összetartanak, amikor érezhetően a világ összes balszerencséje, mi több, tragédiája rájuk szakad – teszik mindezt hatalmas szívvel, talpraesetten, izgalmasan és szórakoztatóan.

A Netflix gyártásában megszületett egyedi sorozathoz sajnos, még nem készült magyar szinkron, de reméljük, ami késik, nem múlik. Jó hír viszont, hogy már az összes rész megjelent, így aki most kezdene bele ebbe a felejthetetlen élményt garantáló sorozatba, az nyugodtabb szívvel megteheti, hisz van befejezés. Legyen az olyan, amilyen, mert a sorozat első epizódjában azt is hallhatjuk, hogy ebben a történetben nincs boldog befejezés, sem boldog kezdés, és úgy egészében is csupán néhány boldog történéssel találkozhatunk. Egy szónak is száz a vége: ne kezdjék el nézni, bár én nem azt az indokot hozom fel, amit a narrátor, hanem inkább azt, hogy utána nem fognak tudni leállni vele, annyira magával ragad a Baudelaire árvák története. Jó szórakozást kívánok!      

FS