KMNE: Munkakaland a Szelíd Lovasközpontban

2021. november 23., 14:37 , 1085. szám

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) szervezésében november 13-án 21 gyerek és 5 felnőtt látogatott el a nagyszőlősi Szelíd Lovasközpontba, hogy segítsenek a központ dolgozóinak, így megtapasztalják a lovakkal való mindennapi munkát, foglalkozást, különböző tevékenységeket, valamint egy élményekben gazdag napot töltsenek el.

A lovak és a központ vezetői már felkészülve várták a KMNE csapatát. Rövid körbevezetés után a gyerekek lecsutakolták a lovakat, a gyakorlatban is megtapasztalták az állatok közelségét, reakciójukat az emberekre. Margitics Erik, a központ vezetője rövid előadást tartott számukra a lovak világáról. Mit jelent, ha a ló hátrahajlítja a fülét? Milyen testrészeivel kommunikál a ló? Mire kell odafigyelni a közelében? Hogyan közelítsünk meg egy lovat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphattak választ a résztvevők.

Az állatok megtisztítása után a gyerekek vezetett lovon ülhettek, majd megtanulták, hogyan kell irányítani a lovat, hogyan kell helyesen tartani a szárat, és melyek az alapvető lovaglási szabályok. Hogy még érdekesebb legyen, a gyerekek háttal és hason fekve is kipróbálhatták a lovaglást. Közben a visszatérő lovastáborosok bemutatták, mit tanultak az 5 napos tábor ideje alatt.

Az uzsonnát követően a résztvevők a lovassportprogram edzését tekinthették meg. A bemutató során a fiatalok lépegettek, ügettek és vágtattak a lovakkal. Az ügyesebbek egy-egy akadályugrást is bemutattak.

A program megvalósulását a Szelíd Lovasközpont, Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.       

P. E., D. P.