Holodomor-emléknap

2021. november 28., 09:44

Ukrajnában november negyedik szombatján emlékeznek meg a XX. század egyik legnagyobb történelmi önkényuralmi bűntettéről, az ukránok éhezéséről, Sztálin általi kiéheztetéséről és annak több millió ártatlan emberáldozatot követelő eseményeiről, amely holodomor – vagyis éhhalál – néven írta be magát a történelembe 1932–1933 között. Ez az ukrán nép egyik legnagyobb katasztrófája. 

Az extrapolációs demográfiai számítások adatai azt bizonyítják, hogy a közvetlen halálos áldozatok száma 3-3,5 millió és 7,5 millió közé esik, viszont egyesek ennél jóval nagyobb, 10 milliós áldozatszámról beszélnek. Ukrajnában 1932–33-ban az elvetemült barbársággal, fondorlatosan előidézett éhínség része volt a nagy szovjet éhínségnek, amely a Szovjetunió más részeit is érintette. A holodomor nevet azonban kimondottan az ukránok által lakott területeket sújtó éhínségre használják. Az ukrán parlament 2006. november 28-án hozott törvényt, amelyben népirtásnak minősítette a holodomort, 2015. április 9-én pedig jogszabályban tiltotta be a bűnösnek minősített kommunista rezsim jelképeinek használatát, valamint a kommunista ideológia terjesztését.

Az éhínség fő okozója a kommunista diktátor, Sztálin vezette szovjet kormányzat tevékenysége volt. Eddig több mint 20 ország ismerte el a nagy éhínséget népirtásnak, vagyis a katasztrófa genocídium jogi definícióját. A magyar Országgyűlés 2003. november 24-én fogadott el az 1932–33-as ukrajnai éhínségnek emléket állító határozatot.

A tragédia sebet ütött az ukrán nemzeten, és mély szociális, pszichológiai, demográfiai sérüléseket hagyott maga után. A tudományos kutatások ma már kétséget kizáróan megerősítik, hogy az éhínséget mesterséges úton idézték elő, Sztálin és csatlósai bűnös politikája, illetve erőszakos kollektivizálása folytán.

Beregszászban november 27-én tartottak csendes megemlékezést a Hősök terén, amelyen a rendezvény résztvevői – a hagyományhoz híven – egyperces néma csenddel adóztak a holodomor áldozatainak, és mécsest gyújtottak a tragikus történelmi esemény emlékére.

D. P.