Jön az új Covid-variáns, az Omikron

2021. november 28., 14:40

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye alapján nemrég több sajtóorgánum is hírül adta – több előzetes bizonyíték birtokában, amely komoly aggodalmakra ad okot –, hogy a koronavírusnak megjelent egy újabb változata, a B.1.1.529-nek nevezett törzs, amely a görög Omikron nevet kapta.

Az új koronavírus az Alfa, Béta és Delta legrosszabb mutációjának kombinációjából fejlődött ki. A törzset eddig Dél-Afrikában, Botswanában, Belgiumban, Hongkongban és Izraelben azonosították.

Az Afrika déli részén megjelent kórokozó meglepően szokatlan mutációkonstellációt mutat. A szakemberek ezért arra figyelmeztetnek, hogy az Omikron átvihetősége és a többi aggályos variánstól eltérő profilja miatt az újrafertőződés kockázata megnövekedett, így képes lehet kikerülni, és akár 40 százalékkal is csökkentheti az oltások nyújtotta védelmet. A szupertörzs tartalmazza a vírus korábbi verzióinak összes veszélyes mutációját,a SARS-CoV-2 eredeti változatához képest az új variáns 50 ponton mutálódott, s ebből 32 a tüskeproteint érinti, amely ellen a fertőzést megakadályozó vagy súlyosságát enyhítő védőoltások készülnek. „Ez lehet talán az eddig ismert legveszélyesebb változat” – írta Tom Peacock, a brit Imperial College virológusa.  A szakemberek egy része szerint a koronavírus „evolúciós ugrást” hajtott végre. A mutáns lehet az eddigi legfertőzőbb variáns, és mindez az oltóanyagokkal szemben leginkább rezisztenssé teszi. A sok mutáció azt jelentheti, hogy a védőoltások hatékonysága drasztikusan csökken, így azokat fel kell frissíteni, ami időveszteséget jelent a pandémia elleni harcban.

A WHO arra figyelmeztet, hogy hetekbe telik, mire pontosítják, hogy az Omikron veszélyesebb tüneteket képes-e produkálni, mint az eddig ismert variánsok, illetve legalább két hétig nem tudják még pontosan, hogy mennyivel fertőzőbb az új B.1.1.529-vírus, mint az Alfa-, Béta- vagy Delta-változat.

D. P.