VI. Kárpátaljai Magyar Diáktábor

Pénzrablás, avagy gazdálkodj okosan!

2021. november 30., 14:27 , 1086. szám

Hatodik alkalommal rendezték meg november 26–28. között a kárpátaljai magyar diákszervezetek – a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzata (II. RF KMF HÖK), a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) és a Kölcsey Ferenc Szakkollégium Hallgatói Önkormányzata (KFSZ HÖK) – a Kárpátaljai Magyar Diáktábort (KMD). A rendezvénynek a Nagydobronyi Református Líceum adott otthont.

Kelemen Dominika, a KFSZ HÖK elnöke lapunknak elmondta: „A programtervezés a távolság ellenére is gördülékenyen zajlott a szervezetek között. A tábor ideje alatt a diákok különböző ügyességi feladatokban vehettek részt, amelyeknek az a célja, hogy a diákok egymást és minket is jobban megismerjenek.”

Makusin Viktor, a KMDFKSZ elnöke kiemelte: „A VI. KMD célként tűzte ki a kárpátaljai magyar fiatalság kapcsolatának szorosabbá kovácsolását, az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) és a Rákóczi-főiskola diákjai közötti baráti viszony megerősítését. A 40 diákot 4 csoportra osztották, ezzel is erősítve a csapatban gondolkodás, a csapatmunka elvét. A tábor fő témája a pénzrablás volt, amelynek a kritériuma, hogy a diákok okosan tudjanak gazdálkodni a pénzzel. Ezenkívül különböző sportfeladatokban, kvízjátékokban és előadásokon vehettek részt.”

A tábor szabályzata szerint a diákok nem mobiltelefonozhattak, ezzel is arra inspirálva őket, hogy a tábor ideje alatt egymásra figyeljenek. A gazdálkodj okosan koncepcióhoz pedig saját pénznemet nyomtattak, amiket a diákok az ügyességi játékokon való sikeres szereplésükért és a szabályok betartásáért kaphattak meg, majd költhettek el. Azonban a szabálysértéseket a szervezők pénzlevonással szankcionálták. A táborban az infláció is felütötte a fejét: míg első nap 15 perc telefonozás 100 pénzbe került, addig a második napra ez az összeg már 200-ra növekedett. A szervezők a vulgáris, obszcén beszédet is megtiltották a résztvevőknek.

Az érintettek is kifejtették lapunknak véleményüket. Komonyi Edgár, a Rákóczi-főiskola diákja arról számolt be, hogy a programok sűrűsége miatt még az alvásra is alig maradt idejük. Kántor Nikoletta, az UNE diákja a tábor társasági és sportélményeit emelte ki. Azt is elmondták, hogy a telefon hiánya sem nyomta rá a bélyegét a hangulatukra, sőt nagyon tetszett nekik, hogy több időt tudtak egymással tölteni és másokra figyelni.

A KMD megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány és a Tempus Közalapítvány támogattak.       

Dankai Péter