Az NBU így magyarázza, hogy miért lassult az ukrán gazdaság helyreállása

2021. december 1., 09:46

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) a GDP növekedésének az előrejelzéstől való jelentős eltérését számos alapágazat vártnál gyengébb mutatóival magyarázza. A gazdasági aktivitást az áruk és szolgáltatások önköltségének az energiaárak emelkedése miatti növekedése is befolyásolta – írja az RBK – Ukrajina.

„Szeptemberben a mezőgazdaság termelése 11%-kal esett vissza, újrakezdődött a visszaesés az iparban (-0,7%), a kiskereskedelem növekedése pedig lelassult (az augusztusi 10%-ról éves összevetésben 6%-ra)” – jelezték a nemzeti bankban.

A vártnál alacsonyabb GDP-növekedést a Covid világméretű terjedésével is magyarázza az NBU, ami miatt a vállalkozások elodázhatták a termelés bővítését. A gazdasági aktivitást az áruk és szolgáltatások önköltségének az energiaárak emelkedése miatt bekövetkezett növekedése is befolyásolta.

„Ugyancsak hatott a verseny fokozódása a világ egyes árupiacain, így a kohászati termékekén, valamint a kínai keresletnek az adminisztratív korlátozások bevezetése miatti szűkülése” – közölte a jegybank.

Az NBU új előrejelzésében idén 3,1%-os GDP-növekedéssel számol, jövőre pedig 3,8%-kal.

(rbc.ua/Kárpátalja)