Koronavírus: Omikron és társai

2021. december 2., 09:03 , 1086. szám

Nagy felfordulást okozott világszerte a koronavírus új törzsének, az Omikronnak a megjelenése. Gyorsan terjed, és sokkal veszélyesebb, mint a Delta – mondják róla. Megjelenése Ukrajnában elkerülhetetlennek tűnik.

Afrikából érkezett

A koronavírus legújabb változatát (B.1.1.529) először Botswanában és Dél-Afrikában azonosították 2021 novemberének második felében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nevezte el a görög ábécé tizenötödik betűjéről és máris „aggodalomra okot adónak” minősítette. Dél-afrikai tudósok szerint a mutációk szokatlanul magas száma miatt még a világon különösen elterjedt Delta változatnál is fertőzőbb lehet.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a „magastól a nagyon magasig” értékelte annak veszélyét, hogy ez a változat az EU-országokban is elterjed.

Új tünetek

Angelique Coetzee, a Dél-afrikai Orvosi Szövetség (SAMA) vezetője, akit a segodnya.ua idéz, az elsők között számolt be az Omikron tüneteiről. Ezek szerint a betegek fáradtságról számoltak be, enyhe végtagfájdalomra vagy fejfájásra panaszkodtak, egy hatéves betegnél gyors pulzust és magas lázat mértek. Az ízlelés vagy a szaglás elvesztését, esetleg számottevő légzési elégtelenséget viszont nem tapasztaltak a pácienseknél.

„Tüneteik nagyon különböztek azoktól, amit korábban tapasztaltam, és enyhék voltak” – mondta el az orvos.

A tesztek ugyanakkor igazolták, hogy a koronavírus a ludas. Coetzee megjegyezte, hogy az új törzstől megbetegedettek leg­gyakrabban fiatal felnőttek voltak, többnyire egészséges férfiak, akik „nagyon fáradtan” jelentek meg az orvosnál.

Csak idő kérdése, hogy megjelenjen

Az orvosoknak még nem volt idejük azonosítani a tüneteket, leírni a betegség lefolyását, következményeit. Dr. Jevhen Komarovszkij az Ukrajina 24 tévécsatorna műsorában elismerte, egyelőre arra sincs válasz, vajon a Covid–19 elleni oltások megbízható védelmet nyújtanak-e az Omikronnal szemben. Véleménye szerint azonban két héten belül minden fontos kérdésre választ kaphatunk.

Azt sem tudni, hogy megjelent-e már az új vírustörzs Ukrajnában. Az Egészségügyi Minisztérium legalábbis nem jelezte az Omikron felbukkanását az országban. Megerősítették viszont a jelenlétét többek között Nagy-Britanniából, Németországból, Csehországból, Ausztriából, Belgiumból, Izraelből, Hollandiából, Kínából. Ezek után csak idő kérdése, hogy Ukrajnában is megjelenjen.

Mutálódik a Delta

Ukrajna egyébként sem engedheti meg magának, hogy csak az Omikronnal foglalkozzék. A napokban komolyan elgondolkodtatta az embereket a hír, mely szerint a Delta törzs 11 mutációját mutatták már ki az országban. De ezeken kívül is akadhatnak veszélyes vírusváltozatok településeinken. Az Ukrajnában használt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a szakembereink rendelkezésére bocsátott tesztrendszerek a koronavírus 6 fő törzsét képesek azonosítani: Alfa (brit), Eta (először az Egyesült Királyságban és Nigériában regisztrálták), Béta (dél-afrikai), Gamma (brazil), Delta (indiai), Kappa (indiai).

Újabb szigorítások

Mindenesetre a kormányzat máris reagált az Omikron megjelenésére. Azoknak az utazóknak, akik az elmúlt 14 napban több mint 7 napot töltöttek a Dél-afrikai Köztársaságban, a Botswanai Köztársaságban, Zimbabwéban, Namíbiában, a Lesothói Királyságban, a Szváziföldi Királyságban, a Mozambiki Köztársaságban, hazatérésük után 14 napot kell önkéntes karanténban tölteniük – írja az UNIAN hírügynökség az Egészségügyi Minisztériumra hivatkozva. Várható, hogy az érintett országok listája az elkövetkező napokban bővülni fog. Ezenkívül a Külügyminisztérium javasolja az ukrán polgároknak, hogy lehetőség szerint ne utazzanak az afrikai kontinens déli részére, illetve azokba az országokba, ahol már megjelent az Omikron.

Egyes szakértők szerint ugyanakkor ezek az intézkedések önmagukban nem elégségesek a fertőzés behurcolásának megakadályozásához. Miután a vírus már egy sor európai országban is jelen van, minden külföldről érkezőt el kellene különíteni minimálisan 5–7 napra. Mint mondják, jó lenne legalább addig élni az elkülönítés eszközével a külföldről érkezők vonatkozásában, amíg a szakemberek meg nem határozzák az Omikron tüneteit, illetve meg nem állapítják, hogy mely tesztek képesek kimutatni az új vírusváltozatot, s melyek nem.

Gyorsítanának az oltáson

Az Egészségügyi Minisztériumban közölték, hogy a lakosság átoltásának felgyorsítását tervezik, bár ez nincs közvetlen összefüggésben az Omikron megjelenésével. Mint rámutattak, a beadott oltások száma a közelmúltban elérte a napi 250–300 ezret, ami nagyjából megfelel a hazai oltórendszer kapacitásának. Eljött az ideje, hogy akik felvették az első dózist, jelentkezzenek a másodikért, ezért dolgoznak a tárcánál az infrastruktúra bővítésén, elkerülendő az oltás ütemének lassulását.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter ugyanakkor egy minapi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a lakosság jelenlegi átoltottsága mellett korai lenne még bevezetni a vakcina harmadik (emlékeztető) dózisának beadását.

„Minden oltást 2021 februárjában kezdtünk, az ismétlő oltások áprilisban voltak, így ma Ukrajnában még korai az emlékeztető dózis bevezetéséről és további célszerűségéről beszélni. El kell érnünk a populáció 50%-os átoltottságát legalább két adag Covid-ellenes vakcinával, utána térünk át az emlékeztető oltásra” – idézi a tárcavezetőt az Ukrinform hírügynökség.

Ljasko az Egészségügyi Világszervezet ajánlására hivatkozott, mely szerint várni kell még a lakosság tömeges emlékeztető oltásával, mert az csak az adott személy számára jelent „kiegészítő személyes védelmet”. Hozzátette: a Lakossági Immunprofilaktikai Országos Szakértői Csoport már javasolta az Egészségügyi Minisztériumnak a tömeges emlékeztető oltás engedélyezését. A kormányzat azonban egyelőre minél több embernek szeretne védelmet nyújtani a vakcina által, majd ezután áttérni a már két dózissal beoltottak immunitásának fokozására.

Az Egészségügyi Minisztérium honlapján megjelent tájékoztatás értelmében Ukrajnában a keddi állapot szerint 13 391 656 személy kapta meg a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az első dózisát. Mindkét adag vakcinát 11 122 635 ember vette fel.

(zzz)