Mi lesz a külföldi rendszámú autókkal?

2021. december 5., 17:28 , 1086. szám

„Lejárt a kedvezményes autóvámolás a külföldi rendszámú gépkocsikra, mire számíthatnak azok, akik nem vámolták el mostanáig a gépjárművüket?”

– Valóban, az ukrán polgároknak november 10-ig volt lehetőségük kedvezményesen elvámolni külföldi rendszámú személygépkocsijukat. (Megjegyzendő, hogy a kedvezmény a 2020. december 31-ig behozott, öt évnél idősebb járművekre vonatkozott.) Egyben lejárt a moratórium, amely a külföldi bejegyzésű autókra Ukrajnában vonatkozó regisztrációs szabályok megsértéséért kiszabható bírságok alkalmazását illeti.

Mostantól a rendőrség megbírságolhatja a külföldi rendszámú járművek szabálysértő vezetőit és tulajdonosait. Az Adminisztratív jogsértési törvénykönyv 121. cikkelyének 8. bekezdése értelmében az autók vámtranzit rendszerben érvényes tartózkodási feltételeinek megsértése miatt a nem adózó minimális jövedelem ötszázszorosának megfelelő (8,5 ezer hrivnya) bírság róható ki. Amennyiben a szabálysértés egy éven belül megismétlődik, a bírság összege a duplájára nő (17 ezer hrivnya), s ekkor már a vezető jogosítványát is bevonják egy évre. Emellett halmazati büntetésként akár el is szállíttathatják a járművet, aminek költségeit a tulajdonosnak kell állnia.

Azoknak, akik ezek után úgy határoznak, hogy kiviszik az országból az elvámolatlan autót, vagy a jármű elvámolása mellett döntenek, ugyancsak bírságra kell számítaniuk a vámhatóságok részéről, amelynek összege a 170 ezer hrivnyát is elérheti. (Lásd a Vámtörvénykönyv 470. és 481. cikkelyeit!) A bírságolás után a jármű szabadon kivihető az országból, vagy elvámoltatható az aktuális vámszabályok szerint, és regisztrálható a Belügyminisztérium valamelyik területi szervizközpontjában.

Ami a jármű elvámolását illeti, a tulajdonosnak jövedéki adót, vámot és áfát kell fizetnie.

A jövedéki adó kiszámítása most a következő képlet alapján történik:

(Adómérték) x (A motor űrtartalma cm3-ben / 1000) x (Az autó teljes éveinek száma).

Az adómérték a motor típusától függ. Benzinmotorok esetében 3000 köbcentiméterig 50 euró, 3000 köbcentiméter felett 100 euró fizetendő. Dízelmotornál 3500 köbcentiméterig 75 euró, 3500 köbcentiméter felett 100 euró. A 15 évesnél idősebb gépkocsik esetében is a 15-ös koefficienst alkalmazzák.

A kizárólag (egy vagy több) villanymotorral felszerelt elektromos személygépjárművek jövedéki adója: 1 euró minden 1 kW-nyi akkumulátorkapacitás után.

Hibrid személygépkocsiknál: 100 euró 1 egységre. (Hibrid alatt olyan járművet értenek Ukrajnában, amelyet kizárólag elektromos motor hajt, és a benzin- vagy dízelüzemű motort csak az akkumulátor töltésére használják).

Az autót terhelő vám a bejelentett áruérték 10%-a. Az elektromos autók esetében a vámkulcs 0%.

Az áfa a gépkocsi értékének, a megfizetett jövedéki adónak és a vámnak a 20%-a. Az elektromos autók után 2022-ig nem kell áfát fizetni.

hk