Újabb határon átnyúló turisztikai képzéseket szervez a KMTT

2021. december 5., 14:32 , 1087. szám

Fehérgyarmaton került sor a HUSKROUA/1901/3.1/0028 (Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna) Közös turisztikai értékek feltárása, fejlesztése és népszerűsítése, képzés és hálózatépítés a határ menti térségben című projekt nyitókonferenciájára november 26-án, amely a Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulás és a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) részvételével valósult meg.

A rendezvényt dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő köszöntőbeszéde nyitotta meg. A Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, dr. Péter Csaba a vidék turisztikájáról tartott beszédet, míg a kárpátaljai régió potenciálját Mester András, a KMTT elnöke mutatta be. Ezt követően Wachtein­heim-Drabik Melinda projektmenedzser részletezte a projekt célkitűzéseit és jövőbeni feladatait. A rendezvényről, illetve a projekt kárpátaljai vonatkozásairól Mester Andrást kérdeztük.

A projekt teljes egésze különböző képzések, konferenciák, tanfolyamok megvalósítását foglalja magában, valamint a határon átnyúló kapcsolatok megerősítésére irányul. Gyakorlatilag egy turisztikai jellegű együttműködésről szól Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja között. Olyan képzéseket szeretnénk szervezni, amelyek elősegítik egymás régiójának a megismerését, illetve az ezekben a régiókban tevékenykedő turisztikai szakembereknek olyan tudást adni, amelyet hasznosítani tudnak a jövőben a munkájuk során. Négy ország vesz részt a partnerségben, a mi esetünkben Magyarország és Ukrajna a partner, ezen belül a Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulás az egyik, a másik pedig a KMTT. Jelenleg konkretizáljuk, hogy pontosan milyen képzéseket, mennyi időtartammal fogunk szervezni. Ezek között lesz online képzés is, e-learning-anyagokat fogunk kidolgozni, amelyek a honlapon folyamatosan elérhetőek lesznek, illetve, ahogy a járványhelyzet engedi, jelenléti képzéseket is szeretnénk megvalósítani. A különböző médiafelületeken ezeket a tanfolyamokat időben meghirdetjük, tehát minden érdeklődő értesülni fog a képzések alakulásáról.

D. P.