Évértékelőt tartottak a kárpátaljai hazajárók

2021. december 6., 09:48 , 1087. szám

Kárpátaljai Hazajáró Honismereti és Turista Egylet – vagy közismertebb nevén Kárpátaljai Hazajáró Egylet – 2019-ben azzal a céllal indult útjára, hogy népszerűsítse a Kárpátalja, valamint a Kárpát-medence területén található természeti, történelmi és kulturális kincseket, kialakítsa vagy erősítse a fiatalokban a természet és haza iránti szeretetet, illetve összekösse a kárpátaljai természetjárókat a Kárpát-medence hasonló gondolkodású honfitársaival.

A megalakulásuk óta 47 túraútvonalat bejáró és szervező egylet december 4-én tartotta meg évértékelőjét az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégiumaban.

Az alkalomra az egylet minden tagját meghívták. A résztvevők ételeket s italokat hoztak magukkal, aminek eredményeként egy jó hangulatú szeretetvendégség is kialakult beszélgetésekkel, ismerkedéssel egybevetve.

Az esemény kezdetén Varju Zoltán, az egylet alelnöke és egyik alapítója, honismereti és túravezető, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ munkatársa köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta: a Kárpátaljai Hazajáró Egylet (KHE) létrejöttének egyik pozitív hozadéka, hogy a tagok egy közösséggé formálódtak a túrák során. Az ukrán és magyar himnuszok eléneklése előtt, közösen elmondták a Miatyánk imádságot, hálát adva Istennek az elmúlt évért.

A rendezvényen tiszteletét tette Gyebnár István beregszászi magyar konzul, aki köszöntőjében üdvözölte a KHE kárpátaljai tevékenységét, illetve kiemelte, hogy Kárpátalja is a történelmi Magyarország részét képezi, ezért minden magyarnak ismernie kell a régió történelmét, természeti kincseit, szépségeit.

Ezt követően Bíró András, a KHE elnöke, alapítója, honismereti és túravezető vette át a szót, aki felszólalásában bemutatta az egylet tevékenységének a kezdetét, működését. Kiemelte, hogy egyedül biztosan nem tudta volna létrehozni az egyesületet, ezért megköszönte Varju Zoltánnak, illetve Vezsdel Lászlónak, a KHE titkárának, hon­ismereti és túravezetőjének, hogy teljes mellszélességgel támogatták a szükséges időben az ügy megvalósítását.

A KHE tagjait Magyarországról is köszöntötték a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet alapítótagjai, illetve a hasonló néven futó Hazajáró című turisztikai-honismereti magazinműsor szerkesztői. Moys Zoltán és Kenyeres Oszkár videóüzenetben fejtették ki biztató gondolataikat.

A szervezők az évértékelő első részében bemutatták a 2021-es év mind a 27 túráját, Vezsdel László pedig a túraútvonalak feltérképezéséről tájékoztatta a jelenlévőket, illetve ezekhez statisztikai adatokat is szolgáltatott. 

Ezenkívül Debreceni Kamilla és Balla Béla, a TV21 Ungvár munkatársai, a Bakancslista magazinműsor – amely 2021-ben megszerezte az MTVA szakmai zsűrijének II. helyét az idén megrendezett Külhoni találkozások – Kós Károly Televíziós és Rádiós Szemlén rövidfilm kategóriában – készítői, a KHE aktív tagjai egy rövid videót mutattak be a részvevőknek, amelyben összefoglalták az elmúlt év túraélményeit.

Az egylet több aktív túrázója, akik legalább már 10 túrát teljesítettek, átvehették a szimbolikus, a KHE-től kapott címeres, névre szóló bögréjüket.

A továbbiakban Bíró András kifejtette, hogy a jövőben szeretnének több olyan helyszínre, rendezvényre, intézménybe is eljutni, ahol megismertethetik az emberekkel, diákokkal, gyerekekkel a KHE tevékenységét, illetve Kárpátalja túrázási lehetőségeit.

Varju Zoltán arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy ezentúl minden évben szeretnének kiadni egy évkönyvet, amelyben leírnák a teljesített túrák vonatkozásait, természeti szépségeit, látnivalóit.

A KHE elnöke elmondta, hogy az egylet két és fél évvel ezelőtt megalakulása óta első mérföldkövéhez érkezett: „Egy kis magyar sziget lettünk, egy olyan kis sziget, amelynek lakói szeretik a természetet, szeretnek túrázni, illetve hasonlóképpen gondolkodnak, élnek. Egyre nagyobb figyelmet kap az egyesületünk, ezért úgy gondolom, hogy egyre több olyan új tagunk is lesz, akik egyaránt szeretnének kirándulni és túrázni” – tette hozzá.

Vezsdel László így fogalmazott: „A múlt évben raktuk le ennek a közösségnek az alapjait, amely mostanára már egy nagy családdá nőtte ki magát. Nagyon jó dolog ide tartozni, mondom ezt mint túrázó és szervező is, hiszen rengeteg barátság született. Nagyon örülünk, hogy van érdeklődés a túráink iránt, és az emberek nem külföldön nyaralnak, hanem inkább ragaszkodnak a szülőföld látnivalóihoz, illetve annak is örülünk, hogy az, amit csinálunk, értékes az emberek szemében.”

A KHE az 2022-es év első túráját Lemberg városába tervezi január 14–16. között, amelyre minden jelentkezőt szeretettel várnak.                

Dankai Péter