Vujity Tvrtko a Cipősdoboz Könyvtárral érkezett Beregszászba

2021. december 7., 17:46 , 1087. szám

Több szász könyvvel ajándékozta meg Vujity Tvrtko ismert és elismert újságíró, a Baptista Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete a Beregszászi Kossuth Lajos Líceum intézményét. A Cipősdoboz Könyvtárként elnevezett adomány, mely az újságíró előadásainak és könyveinek bevételéből származik a szeretetszolgálat segítségével jutott el Kárpátaljára.

A cipősdobozba csomagolt könyvek ifjúsági és gyermekirodalmat tartalmaznak, melyek nagy segítséget jelentenek diákok és tanárok számára egyaránt. Az ünnepélyes átadó keretében az iskola diákjai énekkel, tánccal és szavalattal köszönték meg a rendkívül hasznos ajándékot.

Vujity Tvrtko, az akció ötletgazdája, a Baptista Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete tudósítónknak elmondta: „A Facebook-oldalamon elindítottam néhány hónappal korábban egy játékot, ez a játék arról szólt, hogy melyik a leglokálpatriótább régiója a magyarságnak. Ebben benne volt a 19 magyarországi megye, valamint Felvidék, Délvidék, Kárpátalja, Erdély. S kiderült, hogy Kárpátalja a leglokálpatriótább része, innen szavaztak a legtöbben. Mivel volt lehetőségem bejárni a teljes Kárpát-medencét, ezért azt láttam, hogy a legnagyobb szükség itt lenne az írott szóra. Végtelenül büszke vagyok arra, hogy az itteni magyarság őrzi nyelvét és kultúráját. Én szintén egy határon túli kisebbségi vagyok, magyarországi horvát. Pontosan tudom, hogy 450 év után mennyire nehéz megtartani az anyanyelvi örökséget. Azért hoztuk ide a magyar könyvtárat, hogy az itt élő gyerekek tudjanak miből olvasni magyarul, és a magyar olvasás ne szűnjön meg.” Az újságíró köszönetét fejezte ki Babják Zoltánnak, a Beregszászi kistérség polgármesterének, valamint K. Debreceni Mihálynak, az M1 kárpátaljai tudósítójának, akik helyi szinten segítették az akció megvalósulását.

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke elmondta: „Szeretetszolgálatunk nagykövete közel húsz éve Vujity Tvrtko, így természetes volt az, hogy amikor megszületett benne az ötlet, hogy Kárpátaljára könyvadományt hozzon, ezt közösen hozzuk el. Amikor arra gondolunk, hogy Zrínyik, Rákóczik, Ady Endrék vagy Tamási Áronok alakították ennek az országnak a sorsát, akkor természetes, hogy büszkék vagyunk magyarságunkra. Magyarok vagyunk Magyarországon és magyarok vagyunk a határon túl. Felemelő volt hallani az itteni gyerekek műsorát, melyben a gyerekek magyarul szavaltak, énekeltek. A szeretetszolgálat számára fontos, hogy ezek a fiatalok magyar nyelven nőjenek fel, és azt majd át tudják adni  gyerekeiknek és unokáiknak is.”

Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere köszönetet mondott az adományokért. Megjegyezte: „Örülünk minden olyan törekvésnek, amikor magyar könyvek által erősíthetjük magyarságunkat, s ezeket a könyveket olyan intézményben szeretnénk elhelyezni, ahol kulturális értékeinket erősíthetjük.” Majd hozzátette: Beregszász egyetlen olyan városa Ukrajnának, ahol a polgármester magyar nemzetiségű, és ahol a képviselői testület többsége is magyar nemzetiségű. Roppant fontos, hogy ebben a kistérségben jó legyen az életminőség, hiszen akkor egyformán jó itt élnie ukránnak és magyarnak is.

A Cipősdoboz Akció a Baptista Szeretetszolgálat egyik legfontosabb akciója, tavaly közel 64 000 cipősdobozt sikerült szétosztaniuk rászoruló gyerekeknek. A mostani adományt pedig Cipősdoboz Könyvtárnak nevezve adták át az iskola igazgatóságának és a Beregszászi Városi Oktatási Hivatalnak.

Várady Enikő