Miért lakható bolygó a Föld?

2021. december 8., 17:50 , 1088. szám

A Föld mint bolygó lakhatóságának okairól, körülményeiről, valamint az égitest Naprendszerben betöltött helyéről tartott előadást Lajos Mihály földtörténész, újságíró. Az előadás a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének közreműködésével valósulhatott meg a szervezet nagyszőlősi irodájában december 3-án.

„Ez az apró »üveggolyó«, mely kékesfehéren ragyog elő a bolygóközi tér sötétjéből, ez az aprócska pötty, mely elkottyan a világegyetem végtelenében, ez mindannyiunk közös otthona, a Föld” – kezdte előadását „otthonunk” bemutatásával Lajos Mihály.

A közel egyórás – tantermi órát is helyettesíthető – bemutató során az előadó részletesen ismertette a Föld nevű bolygót mint a Naprendszer egyetlen élettel telített planétáját. A kezdetektől – első felismerésektől, megfigyelésektől – egészen napjainkig, amikor már megadatott a lehetőség, hogy az ember a világűrből csodálhatja meg azt a varázslatos látványt, ahogyan felkel a Nap, beragyogva bolygónkat.

Az előadás nagyobbik hányadában a Föld lakhatóságát firtatta az előadó, mindezt szakrális és materiális oldalról is megközelítve. Hogyan alakult ki az élet a Földön? Milyen körülmények tették ezt lehetővé? És hogyan működünk a molekuláktól egészen a planéták szintjéig?

Az előadó párhuzamot vont az élet kialakulásának tudományos és vallási megközelítése között, melyeket előadása során alaposan összekapcsolt és igyekezett egy megközelítésből szemlélni azokat.

Számos tudományos szempontból megközelített tény alapján az előadás arra engedte következtetni a hallgatókat, hogy egy csodálatosan pontos és tökéletesen működő világegyetem parányi részei vagyunk, ahol nincsenek véletlenek, és semmi sem történik ok nélkül.

Az előadást követően minden jelenlévő hatalmas tudásfröccsel térhetett haza, vagy vitathatta meg felmerülő kérdéseit az előadóval. A tervek szerint a jövőben ehhez hasonló előadások színesítik és gazdagítják majd a Nagyszőlősi kistérség, valamint szélesebb körben egész Kárpátalja tudományokra éhes polgárait.

K. K.