Megnyitotta kapuit a Nagydobronyi Erdei Iskola és Kutatóbázis

2021. december 11., 09:43 , 1087. szám

A tavaly ősszel átadott épületegyüttes létrejöttéről, felépítéséről és a programokról Molnár Attilával, az intézmény igazgatójával beszélgettünk.

– Honnan jött az ötlet, hogy szükség van egy ilyen helyre, és miért pont Nagydobronyban?

– Emlékszem, hogy a Természetvédelmi és Természetismereti Tábort először Nagydobronyban rendezték meg még sok-sok évvel ezelőtt. Gyerekkorom legemlékezetesebb táborait Kohut Erzsébet szervezte. Idén már a huszadik jubileumi hetünket tarthattuk meg. Az évek folyamán azonban több más helyszínen is táborozhattak a biológia és a kémia szerelmesei. Ilyenek voltak Nagybereg és Salánk települések. A mi egyáltalán nem titkolt álmunk azonban nem volt más, mint hogy a tábornak ismét Nagydobrony adjon otthont. A település számunkra nagyon érdekes és értékes terület változatos élőhelyekkel, gazdag növény- és állatvilággal, ami miatt kiváló terep ahhoz, hogy az élővilággal kapcsolatos érdekességeket mutassunk be gyerekeknek, hallgatóknak. Néhány éve sikerült is visszavinni a tábort Nagydobronyba, az Egán Ede Szakképzési Centrum Nagydobronyi Szakképzési Központjába, de ez még nem volt az igazi. Idővel a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának sikerült megszereznie a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum közepén található erdészházat, amely a szükséges felújítást és átalakítást követően megfelelő állapotba került táborok, gyerekekkel való foglalkozások és terepgyakorlatok megrendezéséhez. Sőt mi több, a komplexum egyben kutatóbázisként is szolgál: alapvető kutatásokat, folyamatos gyűjtéseket is folytatunk a területen.

– Mesélj az erdőben megvalósítható programokról!

– Nem tartottuk szerencsésnek, hogy ezt a páratlan helyszínt és remek épületegyüttest csak évi egy-két alkalommal használjuk, ezért arra jutottunk, hogy jó lenne havi több rendezvény, foglalkozás megszervezése is. Körülbelül egy éve volt az átadója az erdei iskolának. Azóta már sikerült egy Természetvédelmi és Természetismereti Tábort szerveznünk, tető alá hozni egy terepgyakorlatot a főiskola biológushallgatói számára, valamint több egyéb programot is szerveztünk a környéken tanuló diákok számára. Jelenleg is havi 2-3 alkalmunk van, változó létszámmal, figyelembe véve a diákok igényeit.

– Nem sokan jártak még ott egy év alatt. Mesélj az infrastruktúráról!

– A bázis két nagyobb épületből és tágas udvarból áll. Az egyik épület szálláshelyként szolgál, amelyben négy darab három fő befogadására alkalmas szoba található, míg a másik épület felső szintjén kollégiumi jellegű, 4–8 fős szobák találhatóak közös zuhanyzóval. Az alsó szinten tantermek, irodák, laboratórium, konyha, étkezde és mosdó található. Az udvaron van egy nagy területű filagória, ahol szintén több tucat ember számára tudjuk megtartani a kinti foglalkozásokat. Az az álláspontunk, hogy ha már a természetben vagyunk, minél kevesebbet üljünk benn. Nem lenne igazi táborhangulat szalonnasütő hely nélkül, így olyanunk is van, de természetesen bográcsgulyásfőzésre is alkalmas a fedett sütögetőhely. A terep nem csupán a környezeti nevelésre vagy kutatási programok lebonyolítására alkalmas, hanem a pihenni vágyókat is várjuk majd oda nagy szeretettel.

– Az eddigi tapasztalatok alapján a fiatalok hogy érezték magukat ott, távol a civilizációtól?

– Szerencsére már sikerült bevezetni az internetet, bár térerő továbbra is alig van a környéken. A civilizáció­tól való távolságnak az az előnye, hogy a résztvevők kevesebbet használják az okostelefonjukat. Úgy látjuk, hogy a gyerekek határozottan élvezik, továbbá jóval kevesebb dolog vonja el a figyelmüket a foglalkozásokról. Továbbá ha biológiáról beszélünk, akkor csupán néhány lépés választ el minket a gyakorlati helyszíntől, így az elméletet követően élőben is be tudjuk mutatni a környezetünk természeti világát. Ez jóval élményszerűbbé teszi a tanulást, hisz nem csupán száraz tudásanyagot nyújtunk a diákok számára, hanem élménnyel egybekötött megtapasztalási lehetőséget is egyaránt.

– A jövőben milyen programok várják az odaérkezőket?

– Jelenleg is kidolgozás alatt áll a programunk: folyamatosan formálódik, változik. Igyekszünk alkalmazkodni, rászervezni és hozzáigazítani programjainkat az évszakok adottságaihoz és jellegzetességeihez. Nemrégiben például a papíröntés folyamatát mutattuk be a gyerekeknek, közben pedig az erdőben is tettünk egy sétát, s díszítőelemeket gyűjtöttünk.

Karácsony előtt mindenképp szeretnénk megszervezni egy mézeskalácssütést, amely során megvizsgáljuk, hogy mitől olyan jellegzetes a mézeskalács illata, milyen anyagokból készül, valamint milyen kémiai reakciók játszódnak le a tésztában, és milyen növényeket használnak az ízesítésére. Igyekszünk karácsonyi hangulatot is varázsolni a résztvevők számára. Az eseményre december 11-én kerül sor.

Tervben van egy programcsomag összeállítása, amelyet a környéken dolgozó biológia-, földrajz- és kémiatanárok számára juttatnánk majd el. A tanárok választhatnak a felsorolt lehetőségek közül, amelyeken előzetes egyeztetést követően részt is vehetnek. Ezek nemcsak előre kitalált, hanem igényekhez igazított programok is lehetnek, s ez azért fontos, mert az iskolai keretek nem mindig engedik meg, hogy a gyerekek sokat legyenek a természetben.

SD