Táncház a Mezővári Református Tündérkert Óvodában

2021. december 11., 10:29 , 1088. szám

A Mezővári Református Tündérkert Óvodában immár hagyomány, hogy az óvónők és az óvoda kultúráért felelős dolgozói, illetve a BorzsaVári népi zenekar karácsony előtti kántálással, ünnepi műsorral, énekekkel és táncházzal lepik meg a gyerekeket. Erre a hagyományos alkalomra idén december 10-én került sor.

Kovács Erika, az intézmény zenei vezetője, kulturális műsorainak szervezője lapunknak elmondta, hogy a hagyományőrző karácsonyi kántálás apropóján az esemény alatt egy táncházra is sor került. Mind a 4 óvodai csoportot meglátogatták, ahol két karácsonyi éneket adtak elő közösen az óvónőkkel, illetve amelyeket a gyerekeknek is megtanítottak. Az énekeket pedig a BorzsaVári zenekar kísérte. „A kántálással minden gyereket meghívtunk egy közös kis mulatságra, amelyet nagy örömmel fogadtak. Egyébként az intézményünkben ez már hagyománnyá vált, ugyanis tavasszal és ősszel is szoktunk szervezni hasonló ünnepségeket” – tette hozzá.

A szervezők elmagyarázták a gyerekeknek, hogy mi is a kántálás hagyománya, lényege, Jézus Krisztus megszületésének az ünnepi hirdetése, majd táncház, illetve különböző gyerekjátékok következtek. Mikor mindenki „elfáradt”, következett az ünnepi énekek tanulása. A rendezvény végén hangszerbemutatóra is sor került – újdonságként a gyerekek megismerhették a citerát –, és azokat ki is próbálhatták. A rendezvény kisebb szeretetvendégséggel zárult.

Az esemény a jelenleg érvényben levő karanténszabályoknak eleget téve valósult meg. A rendezvény főszervezője a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet, szakmai partnere pedig a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja volt.

D. P.