Év végi számvetést tartott az Együtt

Irodalmi Kilátó a konzulátuson

2021. december 13., 10:29 , 1088. szám

Magyarország Beregszászi Konzulátusának Munkácsy termében, a külképviselet Irodalmi Kilátó című kulturális rendezvénysorozatának keretében mutatták be az Együtt irodalmi, művészeti, kulturális folyóirat és az Intermix Kiadó elmúlt évének eredményeit.

Az online is közvetített eseményen megjelenteket Beke Mihály András, a magyar külképviselet vezetője köszöntötte. Elmondta, hogy jövőre, ha nem romlik a járványhelyzet, sok kulturális programot szerveznek az érdeklődők számára, ezek keretében Erdélyből, Felvidékről és az anyaországból is hívnak majd vendégeket. Szeretnék a beregszászi konzulátust a Vérke-parti város egyik kulturális központjává tenni, amennyiben a Covid ezt megengedi.

Dupka György, a jövőre már húszéves Együtt folyóirat lapigazgatója a már hagyományosnak számító decemberi esemény meghívott vendégeit köszöntötte, majd Marcsák Gergely Bakos Kiss Károly két megzenésített versét énekelte el. A lapigazgató elmondta, hogy az Együtt folyóirat kitört a kárpátaljai periferikus környezetből, és ma már ott van az egyetemes magyar irodalmi életben, a többi kortárs folyóirat mellett, köszönhetően az online tér adta lehetőségeknek.

Vári Fábián László Kossuth-díjas költő, író, az Együtt vezetőszerkesztője a folyóirat növekvő népszerűségét irodalompolitikájuk sikerével magyarázta. Elmondta: „A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet évről évre tehetségkutató versenyeket hirdet meg, ahol fiatal írókat, művészeket, tehetségeket keresünk. Ha tíz jelentkező fiatalból kettő-három valóban tehetséges, és tud szólni méltóképpen az anyanyelvi közösséghez, akkor azt hiszem, már nagyon szép sikereket értünk el.” Vári Fábián László bemutatta az Együtt idei ötödik számának tartalmát, kiemelve Fábián Miklós fiatal kutató egyháztörténeti tanulmányát, Kovács Sándornak a Vereckei-szorosban található magyar emlékeket bemutató írását, illetve részletesen beszélt a 2009-ben, 63 éves korában elhunyt S. Benedek András író, költő barátjáról, akinek a Kit elűztek Ninivéből című tanulmányban állít emléket, vázolva pályaképét.

Az Intermix Kiadónál megjelent könyvek közül is bemutattak néhány nagy érdeklődésre számot tartó kiadványt. Dupka György és Shrek Tímea, a kötet szerkesztői bemutatták azt a 2021-ben megjelent, kárpátaljai költői antológiát, melynek címe „A felnégyelt haza…” 100 év versei Trianontól napjainkig, 1920–2020. A Kárpátaljai Magyar Könyvek sorozatban megjelent kötet hiánypótló, 79 kárpátaljai költő tollából 313 verset tartalmaz. A verseket Dupka György történelmi korszakonként gyűjtötte össze, közülük Füzesi Magda költőnő válogatta ki a kötetben olvashatókat. Ferenci Attila színművész minden korszakból felolvasott egy-egy verset: Demjén Ferenc, Sáfáry László, Zimányi József, Finta Éva, Vári Fábián László és Czébely Lajos egy-egy művét választotta ki.

Zubánics László Múlt tükrében elmerengve... Északkelet-Magyarország mindennapjai a XVI–XVIII. század fordulóján című könyvét a szerző és Szemere Judit szerkesztő mutatta be. A kötet a mai Kárpátalja területéhez köthető nemesi családok életét próbálja rengeteg dokumentumon keresztül elénk tárni.

A fórum végén az ukrajnai magyar könyvkiadás jövőjét vitatták meg a jelenlévők, a nemzeti kisebbségek életét ellehetetleníteni igyekvő ukrán törvények fényében. Összegezve: sokat próbált irodalmáraink a most eléjük állított nehézségek láttán sem teszik le a tollat, bíznak a pozitív változásokban.

Badó Zsolt